Witamina K2, menachinon-7 (MK-7). Co na to nauka?

Dotychczas utrzymywano, że prawidłowy stan układu kostnego zależy głównie od spożycia wapnia i witaminy D. Dziś wiemy, że istotna jest też obecność witaminy K2. Witamina K2 to tak naprawdę cała grupa związków określanych wspólnym mianem "menachinonów" lub skrótem "MK-n", gdzie n wskazuje liczbę nienasyconych reszt izoprenoidowych przy węglu C3 (od 1 do 13). Na szczególną uwagę zasługuje witamina K2 w postaci MK-7 (menachinon-7). Dlaczego?

Nie tylko procesy krzepnięcia krwi...

Do białek zależnych od witaminy K należą nie tylko czynniki krzepnięcia (to główne skojarzenie, jakie nasuwa się nam odnośnie jej roli), ale również syntezowana w komórkach kościotwórczych, czyli osteoblastach, osteokalcyna. Jej funckja polega na dostarczaniu jonów wapnia oraz wiązaniu go z matrycą hydroksyapatytu (nieorganicznego składnika kości). Największe powinowactwo do jonów wapnia wykazuje jednak karboksylowana forma osteokalcyny posiadająca 3 reszty kwasu gamma karboksyglutaminowego. W postaci nieukarboksylowanej osteoklacyna pozostaje nieaktywna i niezdolna do wbudowywania minerałów w tkankę kostną, w rezultacie czego dochodzi do zmniejszenia masy kostnej i wzrostu podatności na złamania2. W przypadku niedoboru witaminy K proces γ-karboksylacji jest niewydajny, a produkowane białko nie może przyłączyć wapnia. Z każdym rokiem przybywa danych potwierdzających zależność między niedoborem witaminy K oraz związaną z wiekiem utratą masy kostnej3.

Źródła pokarmowe

Najważniejszym źródłem menachinonu są sery, a w kulturze azjatyckiej – nattō (produkt fermentacji soi w której biorą udział bakterie Bacillus subtilis natto). Charakterystyczny zapach i kleista konsystencja nattō skutecznie zniechęca jednak Europejczyków. Menachinony syntetyzowane są również przez bakterie jelitowe. Początkowo twierdzono, że aż 50% zapotrzebowania na witaminę K pokrywane jest produkcją menachinonu przez bakterie jelitowe. Późniejsze badania dowiodły jednak, że absorpcja produkowanych w jelitach menachinonów jest dużo niższa i zmniejsza się wraz ze wzrostem długości łańcucha1. Na szczególną uwagę pod kątem ewentualnej suplementacji zasługuje naturalna witamina K2 w postaci MK-7. Charakteryzuje ją dobra wchłanialność przy doustnej podaży.

1Karmańska A, Karwowski B. Rola witaminy K w metabolizmie kości. Bromatologia
 i Chemia Toksykologiczna 2015; XLVIII (1): 106 – 115.

2Zoch ML, Clemens TL, Riddle RC. New insights into the biology of osteocalcin. Bone 2015; pii: S8756-3282(15)00235-5.  

3Knapen MH, Drummen NE, Smit E, Vermeer C, Theuwissen E. Three-year low-dose menaquinone-7 supplementation helps decrease bone loss in healthy postmenopausal women. Osteoporos Int. 2013; 24(9): 2499-2507.


Podziel się:


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus