Nasiona Chia i alergia. Co na to nauka?

Chia (Salvia hispanica L.; szałwia hiszpańska) pojawiła się w świadomości konsumentów niedawno, ale bardzo szybka zyskała popularność jako tzw. „superżywność” bogata w kwasy omega-3 i omega-6. Nasiona te znalazły zastosowanie jako dodatek do owsianek, musli, sałatek czy koktajli. Czy jednak wszyscy mogą je stosować? Czy alergicy powinni zachować pewne środki ostrożności?

Za co należy cenić nasiona chia?

Nasiona chia wywodzą się z Meksyku oraz Gwatemali. W Europie zyskują jednak coraz większą popularność. Z pewnością dzięki zawartości błonnika, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, ale przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasiona szałwii chia „okrzyknięto” najbogatszym roślinnym źródłem kwasu alfa-linolenowego (α-linolenic acid; ALA)1.

Co na to EFSA?

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), który utworzono w ramach kompleksowego programu mającego na celu zwiększenie bezpieczeństwa żywności dostępnej w UE, w 2009 roku wydał opinię na temat chia. W raporcie wspomniano o niskim potencjale alergizującym tych nasion. Pojawia się
w nim jednak również informacja o sporadycznej alergii krzyżowej (u pacjentów uczulonych na oregano i tymianek, a więc roślin należących do tej samej, co chia, rodziny – Labiatae)
i zalecenia dalszych badań. 2

Nowe badania

García Jiménez i wsp. (2015) opisali pierwszy przypadek wstrząsu anafilaktycznego (anafilaksji), zależnej od IgE, po przyjęciu nasion chia.3 Wstrząs anafilaktyczny (anafilaksja) jest to szybko rozpoczynająca się i zagrażająca życiu reakcja nadwrażliwości organizmu w odpowiedzi na określony czynnik. U około 90% chorych objawy rozwiniętego wstrząsu poprzedza pojawienie się zmian skórnych (tzw. pokrzywki). Z dostępnych informacji wynika, że ryzyko reakcji alergicznej w następstwie spożycia nasion chia jest większe u osób uczulonych na nasiona sezamu i gorczycę (musztarda).

Piśmiennictwo:

  1. Mohd Ali N, Yeap SK, Ho WY, Beh BK, Tan SW, Tan SG. The promising future of chia, Salvia hispanica L. J Biomed Biotechnol. 2012; 2012:171956.
  2. Benito M, Jorro G, Morales C, Pelaez A, Fernandez A. Labiatae allergy: systemic reactions due to ingesti on of oregano and thyme. Ann. Allergy Asthma Immunol. 1996; 76: 416-418.
  3. García Jiménez S, Pastor Vargas C, de las Heras M, Sanz Maroto A, Vivanco F, Sastre J. Allergen characterization of chia seeds (Salvia hispanica), a new allergenic food.
    J Investig Allergol Clin Immunol. 2015; 25(1): 55-6.

Podziel się:


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus