Zastosowanie mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski, zwany popularnie mleczem, jest uznawany za chwast, ale ma wszechstronne właściwości lecznicze. Z jego kwiatów można przygotować syrop, który swoją konsystencją i działaniem przypomina miód. Mniszek lekarski występuje w Polsce powszechnie. Warto się nim zainteresować, ponieważ ma bardzo ciekawy skład.

Właściwości prozdrowotne

W mleczu znajdziemy m.in. witaminy A, C, D i z grupy B, a także potas, magnez, krzem, żelazo, flawonoidy, fenolokwasy oraz karotenoidy. W roślinie znajdują się też garbniki, związki seskwiterpenowe i triterpenowe, inulina i cholina.

Mniszek ma właściwości moczopędne, dlatego poleca się jego spożywanie w przypadku infekcji dróg moczowych, chorób pęcherza czy kamicy nerkowej. Mlecz zwiększa wydzielanie żółci i soków trawiennych, z tego powodu jego przyjmowanie doradza się m.in. osobom przechodzącym rekonwalescencję po wirusowym zapaleniu wątroby, po zabiegach na drogach żółciowych i cierpiącym na problemy z trawieniem. Z drugiej strony nie powinni po niego sięgać cierpiący na wrzody lub nadkwasotę.

Zioło stosuje się w początkowym stadium cukrzycy, ponieważ obniża poziom glukozy we krwi. Mniszek wzmacnia organizm, ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antyoksydacyjne. Stosowany zewnętrznie wspomaga leczenie schorzeń stawów i problemów skórnych. Sokiem z łodygi zwalcza się kurzajki.

Z kwiatów mniszka można przygotować m.in. napar. Dwie łyżeczki wysuszonych kwiatów zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem. Po ok. 10 minutach i odcedzeniu napar jest gotowy do picia.

Młode liście mniszka, które mają w sobie dużo magnezu, można z powodzeniem dodawać do sałatek. Zanim liście wykorzystamy w kuchni powinniśmy je dobrze wypłukać. Po oczyszczeniu liście możemy włożyć na ok. pół godziny do miski z osoloną wodą, co pomoże w pozbyciu się goryczy ze smaku.

Syrop z mniszka lekarskiego

Z kwiatów można przygotować syrop, który bardzo przypomina miód. W tym celu będziemy potrzebować mniej więcej litr kwiatków, które najlepiej zbierać przed południem i w słoneczny dzień, kiedy są najszerzej otwarte.

Główki kwiatów najpierw wysypujemy na gazetę. Wszelkie owady powinny po godzinie same wyjść z kwiatków, a jeśli nie, łatwo będzie nam je dostrzec. Kwiaty wkładamy do dużego garnka, zalewamy litrem wody i gotujemy przez kwadrans. Następnie odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Po 24 godzinach odcedzamy kwiaty, a do wywaru dodajemy sok z jednej lub dwóch cytryn i kilogram cukru. Po wymieszaniu składników gotujemy wywar przez ok. 2 godziny na małym ogniu, aż uzyska konsystencję podobną do miodu.

Rzecz jasna liście  i kwiaty powinniśmy zrywać z mniszków, które rosną daleko od zanieczyszczeń. Nie zbierajmy roślin w mieście, przy drodze bądź na polu uprawnym (mogą być pokryte środkami chemicznymi do ochrony plonów). Najlepsze będą mlecze z łąki.

 


Podziel się:


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus