Rzeżucha – dla zdrowia i... urody

Niepozorna roślina będąca symbolem wiosny pod względem wartości odżywczych przewyższa wiele innych warzyw. Choć bardziej przypomina szczypior, jest bliską krewniaczką... kapusty. W trosce o zdrowie, piękno skóry i włosów, rzeżuchę warto jeść przez cały rok.

Dla zdrowia

Rzeżucha kryje imponującą ilość prozdrowotnych składników. Zawiera witaminy A, C i PP oraz z grupy B, a garść rzeżuchy dziennie zaspokaja dobowe zapotrzebowanie na witaminę K, która wzmacnia nasze kości. Tę samą role pełni zawarty w rzeżusze wapń. W królestwie roślin większą ilość tego składnika mają wyłącznie orzechy laskowe, dlatego powinna stać się stałym elementem diety osób chorych na osteoporozę.

Dzięki bogactwu żelaza i magnezu rzeżucha jest pożądana w diecie anemików, a także osób cierpiących na chroniczne zmęczenie. W roślinie znajdziemy też spore ilości jodu, który usprawnia funkcjonowanie tarczycy, a także obniża cukier we krwi i wspomaga pracę trzustki, dlatego powinni ja polubić również cukrzycy. Pikantna zielenina jest polecana także osobom z zaburzeniami krążenia, chorobą wieńcową i infekcjami dróg moczowych, choć trzeba pamiętać, że ze względu na silne działanie moczopędne może nam zaszkodzić, jeśli chorujemy na nerki.

Dla urody

Jak widać, rzeżucha wykazuje imponujące działanie prozdrowotne, ale jej zalety rozciągają się również na urodę. Zawarte w roślinie witaminy A i C to silne przeciwutleniacze, które wspomagają walkę w wolnymi rodnikami, a co za tym idzie zapobiegają starzeniu się skóry. Dzięki dużej zawartości siarki rzeżucha to również remedium na problemy skórne związane z trądzikiem i łojotokiem. Siarka ma właściwości odkażające i wspomaga usuwanie toksyn odpowiedzialnych za powstawanie niedoskonałości i nadprodukcję sebum. Rzeżucha wykazuje również działanie wybielające, więc pomaga likwidować blizny, znamiona, a nawet piegi.

W celach kosmetycznych rzeżuchę warto nakładać nie tylko na twarz, ale też na włosy. Siarka znajdująca się w jej soku wzmacnia cebulki włosów, dzięki czemu stają się trwalsze i mniej skłonne do wypadania.

Jak wyhodować rzeżuchę?

Rzeżucha sprawdza się jako dodatek do wielu dań i jest banalna w uprawie. By ją wysiać potrzebujemy mokrej waty lub ligniny, na którą wysypujemy nasiona. Podłoże powinno być stale wilgotne, ale nie przemoczone, a podstawka musi stać w dobrze nasłonecznionym miejscu. Po 2-3 dniach nasiona zaczną kiełkować, a po około 7-8 dniach rzeżucha powinna być gotowa do zjedzenia. Nie należy hodować jej dłużej niż 10 dni ponieważ po tym czasie zaczyna kwitnąć i gorzknieje.


Podziel się:

Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus