Przegląd zielonych warzyw – część 2

W drugiej części “zielonego” przeglądu przedstawiamy warzywa, które poprawią kondycję naszych włosów i paznokci, zmniejszą zmarszczki a także… odświeżą oddech.

Karczoch

Dzięki niemu skóra starzeje się wolniej, jest gładsza i zdrowsza. Po karczocha powinny sięgać osoby mające kłopoty z trądzikiem, ponieważ  zawarta w nim cynaryna działa przeciwbakteryjnie. 

Dzięki dużej ilości inuliny oraz kwasu chloro-genowego, karczoch idealnie wspomaga dietę odchudzającą. Składniki te bowiem pomagają w trawieniu, pobudzają organizm do wykorzystywania nadmiaru tłuszczu i dają uczucie pełnego żołądka, dzięki czemu rzadziej mamy ochotę na podjadanie między posiłkami.
Dobry wpływ karczocha na układ trawienny znany jest od tysięcy lat. Już w czasach antycznych warzywo to było uważane za naturalny lek na ból brzucha i niestrawność. 

Kapusta

Mylnie uznawana za ciężkostrawne warzywo, w rzeczywistości bardzo dobrze wpływa na układ trawienny, oczywiście pod warunkiem, że nie łączy się jej z dużymi ilościami tłustego mięsa. Dzięki dużej zawartości witamin, takich jak A, B1, B2, C oraz E, a także żelaza, magnezu i wapnia, wspomaga leczenie anemii i chorób stawów, poprawia odporność, a nawet… łagodzi objawy występujące kilka godzin po spożyciu nadmiernej ilości alkoholu.

Kapusta jest również jednym z warzyw z największą zawartością siarki, dzięki czemu korzystnie wpływa na zdrowie skóry, włosów i paznokci.

Ogórek

Może się wydawać, że ma niewiele do zaoferowania naszemu organizmowi, ponieważ zawiera niemal wyłącznie wodę. Dzięki temu dostarcza jednak organizmowi niezbędnych płynów oraz działa moczopędnie, a więc wpływa na oczyszczanie ciała z toksyn. Niskokaloryczny ogórek jest również dobrym składnikiem odchudzającej diety.

Nie przez przypadek znajdziemy go w składzie wielu kosmetyków odmładzających. Jego soki odkażają i nawilżają skórę, nadają jej zdrowy koloryt oraz wygładzają zmarszczki. Warto więc przynajmniej raz w tygodniu zrobić sobie maseczkę z talarków ogórka.

Koper

To wyjątkowo delikatne dla organizmu warzywo, dlatego mogą go jeść nawet kilkumiesięczne dzieci. A warto im go podawać, bo koper jest bogaty w witaminy (A,B1, B2, C, E) oraz składniki mineralne, takie jak wapń oraz fosfor. Szczególnie wartościowy jest jego chwalebny wpływ na układ trawienny. Koper wspomaga pracę żołądka, redukuje wzdęcia i działa moczopędnie.

Nierzadko stosuje się go również dla… odświeżenia oddechu - takie właściwości mają jego ziarna.

Sałata

Oczyszcza organizm jak mało które warzywo. Wspomaga trawienie, działa moczopędnie i likwiduje toksyny oraz cholesterol. Sałata jest bogata w witaminy A, B1, B2, E oraz C, a także w kluczowe dla prawidłowego rozwoju składniki mineralne, takie jak wapń i fosfor.

W jej składzie znajduje się również chlorofil, który pomaga przy gojeniu się ran oraz niweluje infekcje. Dzięki kwasowi foliowemu sałata dodatkowo łagodzi stres oraz minimalizuje ryzyko wystąpienia wad genetycznych u dziecka rozwijającego się w brzuchu matki.


Podziel się:


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus