Piperyna – nowy sprzymierzeniec odchudzania

Pieprz jest jedną z najpopularniejszych przypraw. Prym wiedzie tu pieprz czarny i biały, choć w bardziej wyrafinowanych przepisach kulinarnych znajdziemy też pieprz zielony czy różowy. Pikantnym „pierwiastkiem” łączącym te różnie wyglądające ziarna jest alkaloid piperyna. Najnowsze badania dowodzą, że odpowiada ona nie tylko za ostry smak tych przypraw. Może być, między innymi, bardzo pomocna w odchudzaniu…

Czym jest piperyna?

Wszystkie wymienione rodzaje pieprzu otrzymywane są z tej samej rośliny – Piper  nigrum L. Głównym alkaloidem w niej obecnym, odpowiedzialnym za niezwykle ostry, piekący smak i kichanie, jest piperyna. Alkaloid ten pobudza zakończenia czuciowe w przewodzie pokarmowym i, wzmagając wydzielanie soku żołądkowego, polepsza trawienie. To jednak tylko podstawowe, najbardziej znane właściwości piperyny. Oprócz tego bada się ją również pod kątem działania antybakteryjnego, przeciwutleniającego, przeciwzapalnego oraz wpływu na stężenie glukozy i hormonów tarczycowych we krwi. Piperyna istotnie zwiększa też wchłanianie selenu, witamin z grupy B, beta-karotenu oraz koenzymu Q10. Bywa więc składnikiem preparatów witaminowo-mineralnych w celu uzyskania ich lepszej przyswajalności. Niektóre badania sugerują również wpływ piperyny na zdolności poznawcze i nastrój.

Piperyna - pogromca tłuszczu?

Piperyna wzmaga lipolizę (czyli procesy rozkładu tkanki tłuszczowej) poprzez  oddziaływanie na receptory adrenergiczne obecne na komórkach tej tkanki, a jednocześnie stymuluje rozwój tkanki mięśniowej. To dodatkowy argument przemawiający za częstym dodawaniem pieprzu do przygotowywanych przez nas dań (pieprz sprawdzi się nawet w sokach warzywnych). Ostrożne powinny być jedynie osoby z wrażliwym układem pokarmowym (ostre potrawy mogą wzmagać podrażnienie). Piperyna stała się też składnikiem szeregu suplementów diety wspierających proces odchudzania w spalaniu tłuszczu i budowaniu muskulatury (oczywiście  w połączeniu ze wzmożoną aktywnością i rozsądną dietą). Wybierając środek o takim składzie zwracajmy uwagę na fakt, czy preparat zawiera standaryzowany wyciąg z owoców pieprzu.

Piperyna i przyjmowane leki

Warto też dodać, że piperyna może wzmagać wchłanianie niektórych leków poprzez hamowanie tzw. glikoproteiny P. Białko to ma zdolność aktywnego transportu na zewnątrz komórek wielu ksenobiotyków (substancji obcych dla organizmu), w tym również leków. Jego substratami jest wiele substancji leczniczych, często o odmiennej budowie i właściwościach. Należą do nich między innymi leki immunosupresyjne, glikokortykosteroidy, leki przeciwpadaczkowe, glikozydy nasercowe, antybiotyki makrolidowe, niektóre leki przeciwgrzybicze i inne.


Podziel się:


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus