Produkt w kategoriach

Olimp Nutramil, proszek o smaku waniliowym, 7 saszetek

Olimp Nutramil, proszek o smaku waniliowym, 7 saszetek

35.49 zł
Icon Możliwe formy odbioru:
Bezpłatna dostawa do apteki
Wysyłka kurierem DHL
Paczkomaty Inpost
  • Producent: OLIMP LABORATORIES
  • Typ preparatu:Środek spoż. specj. przeznaczenia żyw.
  • Przechowywanie:Temperatura pokojowa
  • Refundowany:Nie

Opis

Nutramil to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego.

Skład

maltodekstryny kukurydziane, kazeinian wapnia (białko mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy 80%, olej MCT 20%), aromaty, kwas jabłkowy – regulator kwasowości (dla smaku truskawkowego, malinowego), hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy – nośniki, sól potasowa kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, chlorek sodu, lecytyna sojowa - emulgator, cytrynian sodu, acesulfam K, sukraloza, sacharynian sodu – substancje słodzące, kwas L-askorbinowy - wit. C, diglicynian cynku, diglicynian żelazawy, octan DL-α-tokoferylu - wit. E; koszenila, dwutlenek tytanu – barwniki, glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, selenin sodu, octan retinylu – wit. A, mieszanina tokoferoli – przeciwutleniacz, glukonian miedzi, D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, D-biotyna, cyjanokobalamina - wit. B12, cholekalcyferol – wit. D, kwas pteroilomonoglutaminowy – foliany, chlorowodorek pirydoksyny - wit. B6, filochinon – wit. K, ryboflawina - wit. B2, monoazotan tiaminy – wit. B1, chlorek chromu (III), jodek potasu, molibdenian (VI) sodu.

Informacja żywieniowa: 1 porcja/ 1 saszetka/ 72 g: 100 g:
Wartość energetyczna 1254 kJ/
300 kcal
1743 kJ/
417 kcal
Białko
 
11,25 g 15,6 g
Węglowodany, w tym:
- cukry
- laktoza
45 g
5,2 g
<0,058 g
62,5 g
7,2 g
<0,08 g
Tłuszcz, w tym:
- nasycone kwasy tłuszczowe
- MCT
8,4 g
2,5 g
1,7 g
11,7 g
3,5 g
2,4 g
Błonnik 0 g 0 g
Sód 170 mg 236 mg
Potas 349 mg (17%*) 485 mg
Chlorki 160 mg (20%*) 222 mg
Wapń 182 mg (23%*) 253 mg
Fosfor 140 mg (20%*) 194 mg
Magnez (z chelatu Albion®) 45 mg (12%*) 63 mg
Żelazo (z chelatu Albion®) 1,5 mg (11%) 2,1 mg
Cynk (z chelatu Albion®) 2 mg (20%*) 2,8 mg
Miedź 200 mcg (20%*) 278 mcg
Mangan 0,4 mg (20%*) 0,56 mg
Molibden 10 mcg (20%*) 14 mcg
Selen 11 mcg (20%*) 15 mcg
Chrom 8 mcg (20%*) 11 mcg
Witamina A (mg RE) 160 mcg (20%*) 222 mcg
Witamina D 1 mcg (20%*) 1,4 mcg
Witamina E (mg α-TE) 2,4 mg (20%*) 3,3 mg
Witamina K 15 mcg (20%) 21 mcg
Witamina C 16 mg (20%*) 22 mg
Witamina B1 0,22 mg (20%*) 0,3 mg
Witamina B2 0,28 mg (20%*) 0,4 mg
Niacyna (mg NE) 3,2 mg (20%*) 4,4 mg
Witamina B6 0,28 mg (20%*) 0,4 mg
Kwas foliowy 40 mcg (20%*) 56 mcg
Witamina B12 0,5 mcg (20%*) 0,7 mcg
Biotyna 10 mcg (20%*) 13,9 mcg
Kwas pantotenowy 1,2 mg (20%*) 1,7 mg
Osmolarność 290 mOsm/l


*%RDA – procent realizacji zalecanego dziennego spożycia.

Właściwości

Nutramil stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion). Stanowi całkowite zastąpienie lub uzupełnienie diety. Zawiera wysokowartościowe białko w postaci kazeinianu wapnia, źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny o zróżnicowanej szybkości wchłaniania. Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii. Produkt bezglutenowy. Klinicznie wolny od laktozy.
przekracza 0,02 g/100 kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii.

  • Dla osób z objawami niedożywienia lub ryzykiem jego powstania oraz rekonwalescentów
  • Możliwy do stosowania jako jedyne źródło pożywienia
  • Klinicznie wolny od laktozy
  • Sugerowany w celiakii
  • Produkt bezglutenowy

Przeznaczenie

Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach:

  • braku apetytu o różnej etiologii;
  • niedożywienia lub ryzyka jego powstania (np. choroba Alzheimera, Parkinsona, anoreksja);
  • rekonwalescencji;
  • w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie;
  • w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków;
  • chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa);
  • stanach po udarach i urazach;
  • okresach przed- i pooperacyjnych;
  • chorobach zapalnych jelit;
  • zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa);
  • resekcji częściowej jelit lub żołądka;
  • diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza < 0,02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku Nutramil™).

Sposób użycia

Dawkowanie: zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu.

  • kompletna dieta pacjenta – 5-7 saszetek dziennie (1500-2100 kcal)
  • uzupełnienie diety pacjenta – 1-3 saszetki dziennie (300-900 kcal).


Sposób przygotowania: w celu sporządzenia 230 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 170 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.

Przeciwwskazania i środki ostrożności

Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Preparat nie jest przeznaczony dla dzieci, jednak lekarz może zalecić jego stosowanie.

  • Preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza.
  • Odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.

Dostawa / odbiór produktu:

Odbiór zamówionych produktów możliwy jest w 836 aptekach na terenie całej Polski. Zapraszamy do katalogu aptek, w celu poznania lokalizacji najbliższej apteki, która zrealizuje Państwa zamówienie. Dostawa do aptek na terenie całego kraju realizowana jest bezpłatnie w terminie 24-72h


Wasze komentarze


Informacje / opinie zawarte w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca zażywania / stosowania produktu. W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus