Plan by DOZ, Len mielony, zwyczajny, 250 g

proszek, len, mielony, błonnik, z lnu zwyczajnego

6,99 zł
2,80 zł / 100 g

Formy dostawy dla tego produktu

Opcja niedostępna? Sprawdź dlaczego

O produkcie

Pokaż wszystkie produkty PLAN BY DOZ

Producent

DOZ S.A.
Al. Jerozolimskie 134
Warszawa

Opis

Plan by DOZ, Len mielony, zwyczajny – uzyskany w procesie odtłuszczania jest doskonałym składnikiem codziennej zbilansowanej diety. Posiada wysoką zawartość błonnika.

Skład

Nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitassimum L.) mielone (100%), uzyskane w procesie odtłuszczania.

Wartość odżywcza

W 100 g produktu

Wartość energetyczna

1408 kJ (338 kcal)

Tłuszcz, w tym:

10 g

- kwasy tłuszczowe nasycone

1 g

- kwasy tłuszczowe jednonienasycone

1,7 g

- kwasy tłuszczowe wielonienasycone

7,2 g

Węglowodany, w tym:

11 g

- cukry

2,0 g

Błonnik

30 g

Białko

35 g

Sól

0,17 g

Masa netto

200 g

Sposób użycia

Jedną czubatą łyżeczkę lnu mielonego zalać 150 ml gorącej wody (ok. ¾ szklanki). Odczekać kilka minut często mieszając aż do uzyskania konsystencji kleiku. Można spożywać do 2-3 razy dziennie z dodatkiem mleka, owoców, soków, jogurtów, miodu, można też posłodzić lub posolić. Len mielony można także dodawać do zup, sosów, pieczywa. 

Ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa

Nienasycone kwasy tłuszczowe w kontakcie z powietrzem łatwo ulegają utlenieniu, dlatego po zmieleniu tłuszcz z nasion lnu szybko jełczeje. Po otwarciu oryginalnego opakowania, należy przechowywać w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu.

Przy spożywaniu żywności bogatej w błonnik należy pić dużą ilość płynów, aby nie doprowadzić do zaparć.

Przeciwwskazania i środki ostrożności

Przechowywać w temperaturze pokojowe, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić od światła i wilgoci.

Cechy produktu

  • Główny składnik
Polecane artykuły
  • Zdrowa i zbilansowana dieta, dostarczająca wszystkich niezbędnych składników odżywczych, podczas ciąży nabiera szczególnego znaczenia. Wpływa na zdrowie nie tylko matki, ale również rozwijającego się dziecka. Co jeść i przede wszystkim – czego unikać? Z pewnością wysoko przetworzonej żywności, będącej źródłem ftalanów – dowiadujemy się z artykułu opublikowanego na łamach „Environmental International”.

  • Błonnik pokarmowy, zwany włóknem pokarmowym, to grupa substancji, która odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego człowieka. Wyróżnia się dwie frakcje błonnika pokarmowego: rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie. Każda wywiera określony wpływ na organizm. W jakich produktach można znaleźć błonnik pokarmowy i jakie są jego właściwości?

  • Naukowcy od dawna badają związki między dietą a różnymi chorobami zakaźnymi, nie dziwi więc fakt, że zainteresowali się wpływem sposobu odżywiania na ryzyko zachorowania na COVID-19. Wcześniejsze badania potwierdziły na przykład hipotezę, że czynniki żywieniowe mogą wpływać na różne aspekty układu odpornościowego, a tym samym na podatność na infekcje. Teraz badacze z Brazylii zbadali, czy dieta roślinna może obniżać ryzyko zakażenia koronawirusem. Do jakich wniosków doszli?

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi
Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Umów E-Wizytę
Przeziębienie?
Umów e-wizytę!
Umów e-wizytę
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij