Produkt w kategoriach

ZIELNIK DOZ Szałwia, zioła do zaparzania, 1,2 g, 30 saszetek

ZIELNIK DOZ Szałwia, zioła do zaparzania, 1,2 g, 30 saszetek

3.99 zł
Icon Możliwe formy odbioru:
Bezpłatna dostawa do apteki
Wysyłka kurierem DHL
Paczkomaty Inpost

Opis

Suplement diety - zioła do zaparzania w torebkach.

Składniki

1 torebka zawiera:
1,2 g wysuszonych i rozdrobnionych liści szałwii (Salvia officinalis).

Masa netto

36 g

Właściwości składników

Szałwia- roślina zielarska posiada właściwości kojące i ochronne na gardło oraz struny głosowe. Wspiera także odporność organizmu.

Suplement diety jest polecany w stanach obniżonej odporności, przy dolegliwościach gardła i strun głosowych, a także wspomagająco na układ pokarmowy.

Zalecane dzienne spożycie

Zalecana dzienna porcja do spożycia:
Pić 2 razy dziennie po 1 filiżance naparu, przygotowanego z 1 torebki.

Ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa

Nie należy stosować u osób nadwrażliwych na liść szałwii.

  • Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
  • Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy tryb życia.
  • Suplement diety nie może być stosowany jak substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
  • Przechowywać w temperaturze pokojowej.
  • Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Dostawa / odbiór produktu:

Odbiór zamówionych produktów możliwy jest w 835 aptekach na terenie całej Polski. Zapraszamy do katalogu aptek, w celu poznania lokalizacji najbliższej apteki, która zrealizuje Państwa zamówienie. Dostawa do aptek na terenie całego kraju realizowana jest bezpłatnie w terminie 24-72h

Producent

DOZ S.A.
Al. Jerozolimskie 134
02-305 Warszawa

Szałwia lekarska - Salvia officinalis - zastosowanie i działanie

Surowce:

liść szałwii lekarskiej (Salviae folium)

Działanie lecznicze:

przeciwzapalne ściągające zmniejsza laktację poprawia trawienie łagodnie obniża poziom cukru we krwi przeciwpotne przeciwdziała nadmiernej fermentacji jelitowej

Zdjęcia:

Encyklopedia ziół - Szałwia lekarska / Salvia officinalis Encyklopedia ziół - Szałwia lekarska / Salvia officinalis Encyklopedia ziół - Szałwia lekarska / Salvia officinalis

Zastosowanie lecznicze:

Wewnętrznie: Szałwię zaleca się przy nadmiernej fermentacji jelitowej, bólach brzucha, biegunkach, wzdęciach i nudnościach, w stanach zapalnych błon śluzowych przewodu pokarmowego, połączonych nawet z mikrokrwawieniem. Wskazaniem jest także nadmierna potliwość oraz nadmierna laktacja. Szałwia obniża nieznacznie poziom cukru we krwi, co może mieć znaczenie w leczeniu lekkich przypadków cukrzycy. Zewnętrznie: Największe znaczenie ma działanie przeciwzapalne szałwii na błony śluzowe i skórę. Ze względu na to działanie stosuje się ją w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, zapaleniu dziąseł, anginie oraz w dolegliwościach skórnych, takich jak wypryski, drobne otarcia naskórka, skaleczenia i czyraki. Stanowi ona również składnik mieszanek stosowanych w zapaleniu i świądzie sromu oraz upławach.

Przeciwwskazania:

:przeciwwskazania

Możliwe skutki uboczne:

Czynnikiem ograniczającym zastosowanie wewnętrzne liści szałwii jest obecność w olejku eterycznym tujonu (dzięki niemu surowiec posiada aromatyczny zapach i gorzkawy smak). Duże dawki podawane doustnie przez dłuższy czas mogą wywołać nudności, wymioty, otępienie, kurcze.

Ostrzeżenia:

Napar z liścia szałwii powoduje zmniejszenie laktacji. Należy go jednak stosować z umiarem, ponieważ może doprowadzić do całkowitego zaniku pokarmu.   Przed zastosowaniem należy sprawdzić datę ważności podaną na opakowaniu. Nie należy stosować po terminie ważności. Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, zgodnie z wymaganiami producenta, chronić od światła, wilgoci i wpływu obcych zapachów.


Wasze komentarze


Informacje / opinie zawarte w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca zażywania / stosowania produktu. W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus