Formy dostawy dla tego produktu
-
ODBIÓR W APTECEOdbiór w aptece
-
WYSYŁKA KURIEREMKurier DHLKurier PHARMALINK
-
ODBIÓR W PUNKCIEPaczkomat INPOSTOdbiór w punkcie DHL
Co to jest Nutridrink Protein?
Nutridrink Protein to doustny preparat odżywczy. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą, szczególnie u
pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem białkowym, którą należy stosować pod nadzorem lekarza.
Kiedy stosuje się Nutridrink Protein?
Nutridrink Protein znajduje zastosowanie u pacjentów, u których z powodu choroby pokrycie potrzeb organizmu tradycyjną dietą jest niemożliwe, lub niewystarczające, na przykład w poniższych sytuacjach:
• okres rekonwalescencji po chorobie
• przygotowanie do operacji oraz po niej
• proces rehabilitacji, np. po udarze
• podczas i po pobycie w szpitalu powyżej 7 dni
• w chorobach przewlekłych, w których wzrasta zapotrzebowanie na białko (np. choroba nowotworowa)
Czy wiesz, że?
Każdego dnia dorosły zdrowy człowiek powinien przyjmować ok. 0,8 g białka/kg masy ciała. Zapotrzebowanie na białko wzrasta w niektórych stanach chorobowych nawet dwukrotnie*. Białko jest jednym z podstawowych składników diety, bez którego organizm nie mógłby funkcjonować, ponieważ:
• Jest podstawowym budulcem organizmu
• Odpowiada za budowę i pracę mięśni,
• Jest składnikiem enzymów i hormonów (regulacja procesów metabolicznych),
• Transportuje witaminy i składniki mineralne do odpowiednich miejsc w organizmie,
• Jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Ze względu na tak różnorodne funkcje, białko jest stale używane przez nasz organizm, w związku z czym musi być regularnie dostarczane z pożywieniem. Jednak nie zawsze jest to możliwe jedynie z tradycyjną dietą.
* Sobotka, L. (2013). Podstawy żywienia klinicznego: Scientifica.
Duża ilość energii i białka w porcji gotowej do spożycia
W jednej, małej butelce (125 ml) znajduje się aż 18 g białka i 306 kcal.
Koncentracja energii, białka oraz innych składników odżywczych w małej objętości ułatwia pacjentowi stosowania produktu zgodnie z zaleceniami lekarza.
Dzięki płynnej formie i małej objętości Nutridrink Protein jest łatwy do spożycia przez osoby chore. Można go stosować samodzielnie lub jako składnik potraw, aby zwiększyć ich wartość odżywczą.
Nutridrink Protein największa ilość białka w najmniejszej butelce*
Nutridrink Protein to aż 18 g białka w 125 ml produktu
* Spośród innych wysokobiałkowych preparatów do żywienia medycznego dostępnych na polskim rynku (01/2023)
Stosowanie 2 butelki dziennie
przez minimum 14 dni*
o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej
Dla uzyskania efektów wsparcia żywieniowego Nutridrink Protein musi być stosowany regularnie.
*14 dni to najczęściej zalecana minimalna długość stosowania, jednak wsparcie żywieniowe powinno być zalecone przez lekarza na tak długo jak pacjent tego potrzebuje (najlepiej przez cały okres trwania leczenia i rekonwalescencji po chorobie).
7 wariantów smakowych
Duży wybór smaków, w tym 2 innowacyjne formuły smakowe opracowane z myślą o żywieniu pacjentów onkologicznych doświadczających zaburzeń czucia smaku w trakcie terapii przeciwnowotworowej: neutralny i rześki smak czerwonych owoców.
Gdy lekarz zalecił Ci Nutridrink Protein, wypróbuj różne smaki i wybierz swój preferowany
Twoje posiłki w walce z chorobą
Choroba i operacja to wyzwanie dla organizmu. Nutridrink Protein odżywia, dzięki temu wspiera
leczenie i rekonwalescencję.
Pytania i odpowiedzi:
Dla kogo przeznaczony jest Nutridrink Protein?
Nutridrink Protein znajduje zastosowanie w sytuacjach, w których z różnych przyczyn pokrycie potrzeb organizmu (często zwiększonych na skutek choroby) tradycyjną dietą jest niemożliwe, lub niewystarczające.
Do takich sytuacji należy:
- zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze (szczególnie na białko) będące następstwem choroby
- brak apetytu i niechęć do jedzenia
- problemy z jedzeniem (gryzieniem, żuciem, połykaniem)
- pogorszone trawienie i wchłanianie objawiające się dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego jak nudności, wymioty, biegunka i/lub zaparcia.
Takie sytuacje mogą wystąpić w szczególności:
- w okresie rekonwalescencji po chorobie
- w przygotowaniu do operacji oraz po niej
- podczas ciężkiej choroby i po niej (wymagającej dłuższego pobytu w szpitalu)
- w chorobach przewlekłych wymagających zwiększonej podaży białka, np. w chorobie nowotworowej
- w procesie rehabilitacji np. po udarze mózgu
Jak stosować Nutridrink Protein?
Może być stosowany jako uzupełnienie diety pomiędzy posiłkami lub jako dodatek do posiłków w celu zwiększenia ich wartości odżywczej.
- Należy pić go powoli, 1 butelkę przez około 30 minut.
- Najlepiej podawać schłodzony.
- Dobrze wstrząsnąć przed użyciem.
- Jest gotowy do spożycia.
- Przechowuj go w chłodnym, suchym miejscu. Po pierwszym otwarciu opakowania przechowuj produkt
w zamkniętej butelce, w lodówce, maksymalnie do 24 godzin.
- Stosować pod nadzorem lekarza.
Jakie są ważne informacje dotyczące produktu?
Ostrzeżenie: Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
- Produkt nieodpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
- Nie stosować u dzieci w wieku poniżej 6 lat.
- Stosować ostrożnie u pacjentów z zaburzeniami czynności nerek.
- Monitorować podaż płynów, aby zapewnić odpowiedni stan nawodnienia pacjenta.
Jaki jest skład i wartość odżywcza produktu?
Nutridrink Protein o smaku owoców leśnych: białka mleka krowiego, woda, maltodekstryna, sacharoza, oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), wodorofosforan magnezu, aromat, emulgator (lecytyny (lecytyna sojowa)), chlorek choliny, barwnik (karmin), barwnik (karmel amoniakalno-siarczynowy), cytrynian potasu, L-askorbinian sodu, wodorofosforan dipotasu, mleczan żelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu, glukonian miedzi(II), siarczan cynku, siarczan manganu, D-pantotenian wapnia, chlorek tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny, nikotynamid, ryboflawina, octan retinylu, fluorek sodu, kwas pteroilomonoglutaminowy, chlorek chromu(III), jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, selenian(IV) sodu, D-biotyna, fitomenadion, cholekalcyferol, cyjanokobalamina.
Wartość odżywcza 100 ml:
Wartość energetyczna 1029 kJ/245 kcal; Tłuszcz (35 En%) 9,6 g w tym: Kwasy nasycone 0,86 g; Węglowodany (41 En%) 25,1 g w tym: Cukry 13,7 g; Laktoza <0,35 g; Błonnik (0 En%) 0 g; Białko (24 En%) 14,6 g; Sól 0,09 g;
Witaminy: Witamina A 260 µg, Witamina D 2,08 µg, Witamina E 4,90 mg (α-TE), Witamina K 18,9 µg, Tiamina 0,52 mg, Ryboflawina 0,56 mg, Niacyna (4,12 mg NE) 0,70 mg, Kwas pantotenowy 1,53 mg, Witamina B6 0,61 mg, Kwas foliowy 80,9 µg, Witamina B12 0,90 µg, Biotyna 10,1 µg, Witamina C 30,7 mg;
Składniki mineralne i pierwiastki śladowe: Sód 35,0 mg, Potas 97,6 mg, Chlorek 60,0 mg, Wapń 350 mg, Fosfor 182 mg, Magnez 32,5 mg, Żelazo 3,85 mg, Cynk 2,90 mg, Miedź 0,43 mg, Mangan 0,84 mg, Fluorek 0,18 mg, Molibden 24,0 µg, Selen 14,7 µg, Chrom 16,0 µg, Jod 36,3 µg;
Inne: Cholina 88,1 mg, Osmolarność 790 mOsmol/l
Poznaj inne produkty z linii Nutridrink
Nutridrink Protein Omega 3
Choroba nowotworowa
• wysoka zawartość białka 18 g białka w 125 ml produktu
• wysoka zawartość energii 306 kcal w 125 ml
• zawiera kwasy tłuszczowe Omega 3 (EPA i DHA) o wysokiej zawartości witaminy D
Nutridrink Skin Repair
Trudno gojące rany
• zawiera składniki wspomagające gojenie ran
• wysoka zawartość białka
• wysoka zawartość energii
• zawiera argininę, cynk i antyoksydanty
Nutridrink Protein
Niedożywienie i ryzyko niedożywienia
• wysoka zawartość białka 18 g białka w 125 ml produktu
• wysoka zawartość energii 306 kcal w 125 ml
• witaminy i składniki mineralne skoncentrowane w małej objętości
Nutridrink Protein, Nutridrink, Nutridrink Protein Omega 3, Nutridrink Skin Repair to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.
Stosować pod nadzorem lekarza.
Nutridrink do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą. Nutridrink Protein do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą, szczególnie u pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem białkowym. Nutridrink Protein Omega 3 do postępowania dietetycznego u pacjentów z chorobą nowotworową z niedożywieniem lub ryzykiem niedożywienia z nią związanym. Nutridrink Skin Repair do postępowania dietetycznego w przypadku odleżyn i innych trudno gojących ran.
Nutricia Polska Sp. z.o.o, ul, Bobrowiecka 8, 00-728 Warszawa
ADLT/PHAM/01/02/2023
Opis
Nutridrink, płyn o smaku waniliowym, środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego, dla dzieci powyżej 3 roku życia i dorosłych. Wysokoenergetyczny, odżywczy płyn zawierający białko, węglowodany, tłuszcze w odpowiednich proporcjach, wzbogacony kompletem witamin i minerałów niezbędnych osobie chorej.
Nie zawiera błonnika i glutenu.
Skład
Białka mleka krowiego, syrop glukozowy, woda, oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), mleczan potasu, cytrynian potasu, emulgator (lecytyny (lecytyna sojowa)), wodorofosforan magnezu, aromat, chlorek choliny, cytrynian sodu, L-askorbinian sodu, chlorek sodu, chlorek potasu, mleczan żelaza(II), siarczan cynku, barwnik (kurkumina), glukonian miedzi(II), siarczan manganu, nikotynamid, octan DL-alfa-tokoferylu, D-pantotenian wapnia, cholekalcyferol, chlorowodorek tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny, ryboflawina, octan retinylu, fluorek sodu, chlorek chromu(III), kwas pteroilomonoglutaminowy, molibdenian(VI) sodu, jodek potasu, selenian(IV) sodu, D-biotyna, fitomenadion, cyjanokobalamina.
Wartość odżywcza | w 100 ml |
Energia | 1010 kJ/ 240 kcal |
Tłuszcz, w tym: | 9,3 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,86 g |
Węglowodany, w tym: | 29,6 g |
Cukry | 15,5 g |
Laktoza | < 0,5 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 9,6 g |
Sól | 0,24 g |
Witamina A | 240 µg |
Witamina D | 1,8 µg |
Witamina E |
3,0 mg alfa-TE/ET |
Witamina K | 13 µg |
Tiamina | 0,40 mg |
Ryboflawina | 0,40 mg |
Niacyna | 2,2 mg (4,3 mg NE/EN) |
Kwas pantotenowy | 1,3 mg |
Witamina B6 | 0,40 mg |
Kwas foliowy | 64 µg |
Witamina B12 | 0,70 µg |
Biotyna | 9,6 µg |
Witamina C | 24 mg |
Sód | 96 mg |
Potas | 237 mg |
Chlorki | 85 mg |
Wapń | 176 mg |
Fosfor | 182 mg |
Magnez | 32,5 mg |
Żelazo | 3,85 mg |
Cynk | 2,9 mg |
Miedź | 0,43 mg |
Mangan | 0,84 mg |
Fluor | 0,18 mg |
Molibden | 24 µg |
Selen | 14,7 µg |
Chrom | 16 µg |
Jod | 36,3 µg |
Cholina | 88,1 mg |
Osmolarność | 790 mOsmol/l |
Procent (%) energii z: | |
Tłuszczu | 35 % |
Węglowodanów | 49 % |
Błonnika | 0 % |
Białka | 16 % |
Masa netto
500 ml (4 x 125 ml)
Właściwości
Jest odpowiedni do stosowania jako uzupełnienie diety pacjenta lub jako jedyne źródło pożywienia.
Przeznaczenie
Do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą. Szczególnie polecany do wprowadzenia, w przypadku:
- braku apetytu i niechęci do jedzenia,
- problemów z jedzeniem (gryzieniem, żuciem, połykaniem),
- pogorszonego trawienia i wchłaniania objawiającego się dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego jak nudności, wymioty, biegunka i/lub zaparcia,
- zwiększonego zapotrzebowania na składniki odżywcze będące następstwem choroby.
Zalecane dzienne spożycie
Jako uzupełnienie diety: 1-3 butelki na dobę (300-900 kcal).
Jako jedyne źródło pożywienia: 5-7 butelek na dobę (1500-2100 kcal).
Sposób użycia
Dobrze wstrząsnąć przez użyciem.
Zaleca się pić powoli - 1 opakowanie od 30 minut do 1 godziny, lub między posiłkami.
Najlepiej podawać schłodzony.
Przeciwwskazania i środki ostrożności
Stosować pod nadzorem lekarza.
Nie stosować u dzieci w wieku poniżej 3 lat. Stosować ostrożnie u dzieci w wieku 3-6 lat.
Nie stosować w przypadku alergii na składniki preparatu.
Produkt nieodpowiedni dla pacjentów z niewydolnością nerek oraz wątroby.
Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.
Po otwarciu przechowywać w lodówce, nie dłużej niż 24 godziny.
Cechy produktu
- Płeć
- Dieta
- Zalecenia żywieniowe
- Wiek
- Typ produktu
- Postać
- Działanie/właściwości
- Problem
- Główny składnik
- Układy narządowe
- Pora stosowania
- Smak
- Sposób aplikacji
- Alergeny