Słodziki
Od dawna wiadomo, że cukier (zarówno cukier biały, jak i cukier trzcinowy) nie jest korzystny dla zdrowia i dostarcza tzw. pustych kalorii. Jego nadmierne spożycie może natomiast prowadzić do rozwoju nadwagi, otyłości, insulinooporności a w konsekwencji – groźnych chorób cywilizacyjnych. Jest również na liście zakazanych składników dla diabetyków, czyli osób chorujących na cukrzycę.
Czy słodziki są zdrowsze od cukru?
Słodziki maja mniejszą kaloryczności niż cukier lub są produktami, które nie mają wartości energetycznej. Podobne środki słodzące mają też najczęściej znacznie niższy indeks glikemiczny niż cukier, a także miód (który jednak, pomimo większej ilości kalorii, posiada wiele prozdrowotnych właściwości). Wszystkie stanowią też produkty dopuszczone do sprzedaży oraz do spożycia. Należy jednak zwrócić uwagę na to, że w odniesieniu do niektórych substancji zawartych w słodzikach obowiązują maksymalne normy.
Jaki słodzik wybrać?
Słodziki różnią się zarówno pod względem składu, jak i formy podania. Dzięki dużej różnorodności można znaleźć wariant odpowiedni dla siebie.
Zdrowe słodziki: formy podania
Z uwagi na postać można wyróżnić przede wszystkim:
-
słodzik w tabletkach – wygodny zwłaszcza w podróży, ponieważ łatwo mieści się np. w torebce, plecaku, a nawet w kieszeni;
-
słodzik w proszku – można go stosować również np. do dosładzania deserów, wypieków itp.;
-
słodzik w płynie – odpowiedni zwłaszcza podczas przygotowywania dań na słodko, np. syrop z agawy.
Słodzik – co zawiera?
W słodzikach stosowane są różne substancje – pochodzenia naturalnego oraz syntetycznego. Wybierając słodzik dla cukrzyków o niskim indeksie glikemicznym lub decydując, który słodzik jest najzdrowszy jako alternatywa dla cukru, warto przyjrzeć się różnym rodzajom słodzików. W pierwszej grupie znajdziemy słodziki naturalne, które są coraz częściej wybieranymi zamiennikami cukru. Są to m.in.:
-
ksylitol, czyli tzw. cukier brzozowy;
-
erytrytol (erytrol) pozyskiwany w procesie fermentacji glukozy z wykorzystaniem drożdży;
-
stewię.
W drugiej najczęściej stosowane są wspomniane aspartam, acesulfam K, sorbitol czy cyklaminian sodu.
To, który z tych produktów wybrać, zależy od indywidualnych preferencji oraz wskazań zdrowotnych do zupełnego wykluczenia białego cukru z diety.