Zdrowe musli, granole i owsianki
Musli (muesli), granole i owsianki to częsty wybór osób, które chcą przygotować pełnowartościowe śniadanie, zdrową przekąskę do pracy czy kolację. Połączone z jogurtem, mlekiem czy wodą, pozwalają stworzyć sycący posiłek. Przy wyborze płatków śniadaniowych z tej grupy warto sprawdzić ich skład – tak, aby dostarczały wartościowych składników, witamin i minerałów.
Musli, granole i owsianki – na czym polega różnica?
To produkty bazujące na składnikach zbożowych. Ważną rolę odgrywają w nich płatki, np. owsiane, ale także dodatki – w tym suszone owoce czy orzechy lub płatki czekolady. Na czym polega różnica między nimi?
-
Owsianki wymagają wcześniejszego przygotowania – należy je ugotować na ciepło na mleku lub wodzie albo zalać na kilka godzin jogurtem naturalnym.
-
Płatki musli to mieszanka: powstaje z „surowych”, nieprzetworzonych płatków, orzechów i suszonych owoców. Jest gotowe do spożycia – wystarczy je zalać mlekiem, wodą albo jogurtem i od razu zjeść.
-
Granole powstają po uprażeniu musli, przez co zyskują większą chrupkość oraz nieco bardziej orzechowy posmak.
Czy musli jest zdrowe, czy nie?
Wiele osób zastanawia się, czy owsianki, musli i granole są zdrowe. Wiele zależy od składu wybranego produktu. Jednak w większości przypadków bazują one na:
-
płatkach owsianych, które mają dużą zawartość błonnika oraz beta-glukanu i wspierają perystaltykę jelit;
-
orzechach, które dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych (zdrowych tłuszczów) i innych wartościowych składników odżywczych;
-
suszonych lub liofilizowanych owocach, które również są bogactwem błonnika pokarmowego.
Jeśli wybrany artykuł nie zawiera dodatkowego cukru ani wysoko przetworzonych dodatków (np. utwardzonego oleju palmowego), może być uznany za racjonalny wybór na dobry początek dnia. Mieszanka płatków zbożowych to najczęściej pełnowartościowy posiłek, który na długo zapewni uczucie sytości.
Zdrowe owsianki, granole i musli – bogactwo możliwości
Produkty dostępne w tej kategorii różnią się nie tylko typem, ale również składem oraz smakiem. Dostępne są np. artykuły:
-
proteinowe – odpowiednie dla osób, które prowadzą aktywny tryb życia lub dbają o sylwetkę;
-
żytnie, jaglane, orkiszowe, kukurydziane – różne rodzaje płatków mają różne właściwości i konsystencje;
-
wzbogacone dodatkiem superfoods takim jak np. jagody goji, nasiona chia, bakalie, orzechy pekan czy daktyle i zdrowie miody (np. manuka).
Istotną grupę stanowią też zdrowe owsianki i musli dla najmłodszych, które mogą być dobrym wyborem na śniadanie lub przekąskę nawet dla dzieci od 15. miesiąca życia.