Encyklopedia zdrowia - terminy,
choroby, objawy, badania

Dzięki encyklopedii zdrowia poszerzysz swoją wiedzę z zakresu terminów stosowanych w medycynie. Zobacz, jakie są objawy i jak leczy się powszechne choroby, poszukaj znaczenia pojęć medycznych. Sprawdź, na czym polegają najpowszechniejsze badania lekarskie. Skorzystaj z wyszukiwarki terminów lub wybierz kategorię z listy poniżej.

   Terminy medyczne

Witamina H, biotyna

Jest to witamina rozpuszczalna w wodzie, gotowanie nie powoduje jej strat.

Rola w organizmie:
Witamina H (biotyna, witamina B7, koenzym R, czynnik skórny) jest koenzymem uczestniczącym w licznych procesach biochemicznych, m.in. metabolizmie tłuszczów i węglowodanów, syntezie białek i kwasów tłuszczowych. Odpowiada za prawidłową czynność układu nerwowego, szpiku, gruczołów potowych, jąder, erytrocytów, pobudza proces przemiany glukozy powstającej w wątrobie, w której witamina ta jest magazynowana. Stabilizuje także poziom glukozy we krwi. Zapewnia prawidłowy stan skóry i włosów (ze względu na zawartość siarki w swojej budowie) oraz prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy. Łagodzi objawy niedoboru cynku i kwasu pantotenowego.


Niedobór (awitaminoza):
Biotyna występuje powszechnie w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, syntetyzowana jest także przez mikroflorę jelitową, dlatego też rzadko obserwuje się awitaminozę. Niedobór można spowodować, stosując antybiotyki hamujące rozwój bakterii (zwłaszcza oksytetracykliny i sulfonamidy), na które szczególnie wrażliwe są bakterie produkujące biotynę. Objawami niedoboru są:
- znużenie,
- brak łaknienia,
- depresja,
- senność,
- bóle mięśni,
- zmiany skórne,
- nudności,
- siateczkowate rozszerzenie naczyń,
- niedokrwistość,
- wzrost stężenia cholesterolu we krwi,
- zapalenie spojówek,
- postępujące odbarwianie się włosów i skóry,
- przetłuszczanie się, wypadanie włosów,
- powiększenie wątroby,
- łuszczenie się skóry twarzy i czaszki (u dzieci).

Paradoksalnie awitaminoza może wystąpić u osób, które spożywają surowe jajka (ok.3-4 tygodniowo), zawierające białko awidynę, która wiąże biotynę, co sprawia, że staje się ona nieprzyswajalna przez organizm. U takich ludzi zaobserwowano: zanik brodawek językowych, łuszczenie się skóry, przygnębienie, bóle mięśni, łojotok. Gotowanie jaj powoduje denaturację awidyny (unieczynnia ją).


Przedawkowanie (hiperwitaminoza):
Nadmiar witaminy H wydalany jest z moczem, nie zaobserwowano działań niepożądanych przy przedawkowaniu.


Źródła w pożywieniu:
- jaja kurze,
- nerki wieprzowe,
- wątroba wieprzowa, drobiowa, wołowa,
- soja,
- groch,
- nasiona słonecznika,
- pomidory, marchew, kalafior,
- drożdże winne,
- grzyby,
- mąka pszenna razowa,
- mleko,
- otręby,
- banany.

Czy wiesz jak działa Twój krem przeciwzmarszczkowy?

2014-11-16