Kategorie tematyczne
Olejek rycynowy
2009-01-02 Źródło: www.stylistka.plOlejek rycynowy jest zarówno serum na zniszczone końcówki włosów i rozdwajające się paznokcie, jak i panaceum na zmęczone stopy.
Olej rycynowy wytwarza tropikalne drzewo Ricinus communis, które w Polsce znane jest pod nazwą Rącznik pospolity. Jego właściwości szczególnie doceniały nasze babki, które stosowały go do codziennej pielęgnacji. Jego działanie ma bowiem zbawienny wpływ na włosy, zniszczoną skórę dłoni, paznokcie, a nawet stopy.
Olej rycynowy stosowany jest zarówno w medycynie, jak i w kosmetyce. Jest składnikiem leków stosowanych przeciwko zaparciom oraz maści na choroby skóry. Jest wykorzystywany również w okulistyce w leczeniu zapaleń rogówki.
W czasach, gdy kopalnie diamentów przynosiły ich właścicielom ogromne dochody olej rycynowy używany był jako sposób na niedopuszczenie do kradzieży cennych kamieni. Znany ze swoich właściwości przeczyszczających był bowiem prewencyjnie podawany pracownikom kopalni. Tym samym uniemożliwiał wszelkie próby wynoszenia doamentów w żołądku.
Twój koszyk Przechowalnia
Aktualności
Serce wyhodowane ze skóry Spożywanie czerwonego mięsa może spowolnić Twój mózg! "Bezpieczna dawka alkoholu" nie istnieje! Rak częściej dotyka osoby chrapiące Zaburzenia erekcji, a choroby serca Propolis spowalnia raka prostaty Europejski Dzień Walki z Otyłością Spożywanie ryb może zmniejszyć ryzyko raka Ludzie preferują lewy profil twarzy














