Zamów leki onlinePoradnik o zdrowiuAplikacja mobilnaMaraton InspiracjiŁódź Maraton AptekiLekarze
Rozmiar tekstu:

Preparaty pszczele, czyli o urodzie z ula

2007-08-27 Źródło: Bez Recepty
Autor: dr inż. Magdalena Sikora

Właściwości odżywcze i lecznicze preparatów pszczelich znane były od czasów prehistorycznych. Produkty te wykazują bowiem działanie bakteriostatyczne, bakteriobójcze, regeneracyjne, znieczulające, detoksykacyjne, stymulują układ immunologiczny i metabolizm komórkowy. Właściwe ich wykorzystanie nie tylko warunkuje działanie lecznicze w przypadku wielu schorzeń skóry i włosów, ale pozwala także uzyskać znakomite efekty upiększające. W wielu regionach świata, m.in. w Japonii i Ameryce Południowej, kobiety od dawna wykorzystywały preparaty pszczele, gąównie miód, do pielęgnacji skóry twarzy i rąk. Stąd też nie dziwi fakt, iż miód, mleczko pszczele, wosk, czy propolis coraz częściej znajdują zastosowanie w kosmetyce. Produkty te zawierają w swoim składzie aktywne biologicznie związki pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

MIÓD

Jednym z podstawowych produktów pozyskiwanych z ula jest miód. Rozróżnia się trzy zasadnicze typy miodów: nektarowe, spadziowe oraz nektarowo-spadziowe. W Polsce spośród miodów nektarowych najbardziej rozpowszechnione są: rzepakowy, lipowy, wrzosowy, gryczany i akacjowy. Z miodów spadziowych natomiast należy wymienić produkty otrzymywane ze spadzi jodłowej i świerkowej. Wymienione gatunki miodu różnią się między sobą kolorem, smakiem i aromatem.

W poszczególnych rodzajach miodów wykryto ponad 300 składników należących do różnych grup związków, gąównie węglowodany, w tym łatwo przyswajalne przez organizm cukry proste: glukozę i fruktozę. Stwierdzono także obecność białek – przede wszystkim albumin i globulin oraz wolnych aminokwasów, wśród których dominuje prolina.

Własności farmakologiczne miodu uwarunkowane są jednak gąównie obecnością witamin, mikroelementów, enzymów, kwasów organicznych. Zawartość tych związków w miodzie jest różna i w dużym stopniu zależna od jego pochodzenia oraz obecności w nim pyąku kwiatowego i mleczka.Do najczęściej występujących w tym produkcie witamin należą: witaminy z grupy B, w tym B1, B2, B5,B6, kwas foliowy, kwas nikotynowy. Ponadto w miodach stwierdzono także obecność witaminy C, witaminy D i K oraz prowitaminy witaminy A, czyli ţ-karotenu.

Wśród mikroelementów obecnych w miodzie są m.in. mangan, cynk, miedź i kobalt. Pierwiastki te, stymulując produkcję przeciwciał, zwiększają mechanizmy obronne organizmu.

Miód działa przeciwzapalnie i regeneruje naskórek. Ma on także właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Dzięki zdolności szybkiego przenikania przez skórę zaopatruje on tkanki w glukozę oraz inne substancje biologicznie czynne. To właśnie ta właściwość miodu jest wykorzystywana w kosmetykach. Pobudza on metabolizm skóry, poprawia jej ukrwienie, polepsza właściwości hydratacyjne. Miód wygładza skórę, rozjaśnia ją, wpąywa na nią odżywczo i regenerująco. Ponadto łagodzi on podrażnienia, hamuje rogowacenie skóry, zapobiega powstawaniu wyprysków i przebarwień.

Niewiele jest produktów naturalnych, które tak wszechstronnie i efektywnie działają na skórę, jak miód. Ze względu na swoje własności znajduje zastosowanie w kremach i maseczkach pielęgnacyjnych, szamponach oraz okładach na włosy. Jest znakomitym środkiem do pielęgnacji, szczególnie spierzchniętych, wysuszonych ust. Do wysuszonej i wrażliwej cery polecane są maseczki miodowe sporządzone z miodu z dodatkiem takich produktów, jak żółtko, oliwa, śmietanka, gliceryna czy mąka owsiana.

Coraz częściej w składzie kosmetyków jest miód i mleko. Połączenie tych dwóch substancji biologicznie aktywnych powoduje, iż wzmacniają one odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych. Pomaga też w odnowie ochronnego, lipidowo-kwasowego płaszcza skóry. Po zastosowaniu preparatów z zawartością miodu i mleka skóra staje się rozjaśniona, zdrowa i gładka.

PROPOLIS

Kolejnym produktem wytwarzanym przez pszczoąy, a wykorzystywanym zarówno w kosmetyce, jak i w farmacji, jest propolis, czyli tzw. kit pszczeli. Jest to lepka substancja żywiczna o barwie żółtej, zielonej lub brunatnej o przyjemnym, aromatycznym zapachu. Propolis powstaje przez wymieszanie zebranych z roślin substancji żywicznych z wydzieliną pszczół. W ulu służy jako materiał budulcowy. Za jego pomocą pszczoąy przytwierdzają plastry, powlekają ściany ula, zabezpieczają jego uszkodzenia.

Propolis ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Zapobiega szerzeniu się chorób wśród pszczół oraz procesom gnilnym w ulu. Leczniczą moc propolisu znano już w starożytnym Egipcie. Arystoteles określał go jako najlepszy środek na choroby skóry, zropienia i rany.

Produkt ten zawiera wiele związków, z których zidentyfikowano do tej pory około 250. We frakcjach biologicznie aktywnych, decydujących o jego własnościach leczniczych są:

  • flawonoidy (kwercetyna, chryzyna, epigenina),
  • witaminy (B1,B2, karoteny),
  • enzymy,
  • białka i aminokwasy,
  • węglowodany (glukoza, fruktoza, sacharoza).

Na szczególną uwagę zasługuje stosowanie propolisu w chorobach oraz w pielęgnacji skóry i włosów. Produkt ten jest skuteczny w leczeniu większości stanów zapalnych i ropnych skóry. Jego ekstrakty wykazują działanie znieczulające i antyutleniające. Regenerują one uszkodzoną skórę, działają przeciwtrądzikowo, zapobiegają nadmiernemu przetłuszczaniu się skóry.

W kosmetyce bardzo często stosowany jest on właśnie w preparatach przeciwtrądzikowych. Znalazą również zastosowanie w kremach, gąównie przeciwzmarszczkowych, mleczkach do ciała, pąynach do golenia, dezodorantach, mydłach. Dobre wyniki osiąga się także przy stosowaniu preparatów propolisowych w produktach do higieny jamy ustnej, np. w pastach do zębów.

MLECZKO PSZCZELE

Jest to wydzielina gruczoąów gardzielowych młodych pszczół, przeznaczona do karmienia larw w ciągu pierwszych trzech dni ich życia. Ma ono konsystencję podobną do śmietanki o zabarwieniu od kremowego do szarego. Jego skład chemiczny zależy od tego, czym są karmione larwy matki pszczelej, jak również od czasu, w którym zostało pozyskane. Mleczko pszczele jest produktem o bardzo małej trwałości, wymagającym szczególnego konserwowania.

Gąównymi składnikami mleczka pszczelego są: białka, cukry, lipidy, kwasy organiczne, hormony, enzymy i biopierwiastki. Jest to produkt bogaty w witaminy.

Dzięki tym składnikom mleczko działa tonizująco, normalizuje wydzielanie gruczoąów łojowych, reguluje nawilżanie i elastyczność skóry. Czasami bywa określane mianem "eliksiru młodości". Należy jednak pamiętać o tym, że może ono powodować alergie i podrażnienia. Znajduje zastosowanie w kremach i mleczkach.

PYŁEK KWIATOWY


Wytwarzany jest w postaci drobnych ziarenek w komórkach pyąkowych roślin nasiennych. Pszczoąy zbierają je, mieszają ze śliną oraz nektarem i przenoszą do ula, gdzie zostaje on dalej przetworzony w tzw. pierzgę.

W pyąku kwiatowym, pochodzącym z różnych gatunków roślin, zidentyfikowano ponad 250 związków organicznych i biopierwiastków. W jego składzie stwierdzono obecność około 30 enzymów, które katalizują procesy biochemiczne w organizmie człowieka. Produkt ten zawiera także duże ilości składników odżywczych, takich jak białka, aminokwasy, cukry, błonnik, składniki mineralne, witaminy z grupy B i witaminę C. W kosmetyce zastosowanie znajdują jedynie pyąki z roślin owadopylnych, których używa się do produkcji kremów, maseczek i mleczek kosmetycznych.

WOSK PSZCZELI

Jest on produktem wytwarzanym z miodu przez młode pszczoąy i wydzielanym przez specjalne gruczoąy woskowe w postaci drobnych łusek. Jest to wydzielina trawienna powstająca z miodu i pyąków kwiatowych, zależnie od pokarmu pszczoąy różniąca się jakością i kolorem.

Wosk pszczeli pozyskuje się poprzez stopienie plastrów po oczyszczeniu ich z miodu. Naturalny wosk jest na zimno kruchy i ziarnisty w miejscach przełamania. W zależności od karmy pszczół ma barwę od jasnożółtej do ciemnobrązowej. Charakteryzuje się przyjemnym zapachem, zbliżonym do zapachu miodu i propolisu. Wosk zawiera w swoim składzie około 300 różnorodnych związków. W jego skład wchodzą między innymi: estry wyższych kwasów tłuszczowych i długołańcuchowych alkoholi, wolne kwasy tłuszczowe, wysokocząsteczkowe węglowodory, wolne alkohole, laktony, flawonoidy.

Wosk pszczeli uelastycznia i zmiękcza skórę. Ponieważ emulguje się bardzo łatwo, nadaje kremom ładny, jedwabisty poąysk oraz sprawia, że wyroby zawierające go w swoim składzie dobrze się rozsmarowują. Z tego m.in. powodu bardzo chętnie używany jest do wyrobu wysokiej jakości emulsji, zarówno w postaci kremów, jak i balsamów i mleczek. Ponadto znalazą on zastosowanie w pomadkach do ust.

W kosmetyce obok wosku żółtego stosowany jest także produkt jego bielenia, tzw. wosk biały. Biały wosk jest twardszy od naturalnego wosku żółtego, w miejscu przełamania nie jest ziarnisty lecz gładki, prawie całkowicie pozbawiony miodowego zapachu, charakterystycznego dla wosku żółtego. Ten rodzaj wosku nadaje wyrobom kosmetycznym piękny biały kolor, a dzięki dobrej zdolności emulgowania i większej trwałości jest stosowany chętniej niż jego prekursor.

Autorem artykułu 'Preparaty pszczele, czyli o urodzie z ula' jest dr inż. Magdalena Sikora . Kopiowanie treści bez zgody redakcji zabronione.

Tagi: cynk fruktoza glukoza kit pszczeli kosmetologia kosmetyki kosmetyki naturalne makroelementy miód mleko pszczele pielęgnacja propolis witamina wosk pszczeli
Wzrok na diecie
Wzrok na diecie
Współczesny styl życia nie sprzyja kondycji naszych oczu. Godziny spędzane w pracy przed komputerem, odpoczynek przy serialach (...) więcej »
Zdrowe i piękne włosy
Zdrowe i piękne włosy
Włosy to istotny atrybut urody, szczególnie kobiecej. Nie dziwi zatem, że suche, łamliwe i bez połysku przysparzają wielu zmartwień. (...) więcej »
Jak pielęgnować stopy?
Jak pielęgnować stopy?
Pielęgnując ciało za pomocą kosmetyków, często zapominamy o stopach. A przecież ściśnięte skarpetkami lub rajstopami i uwięzione w (...) więcej »
Uporczywe kurzajki i przykre odciski
Uporczywe kurzajki i przykre odciski
Kurzajki to przezroczyste pęcherzyki przypominające odciski. Odciski powstają wskutek zwiększonego nacisku i często są mylone z (...) więcej »

Twój koszyk Przechowalnia

Suma: 0 zł
Brak produktów w koszyku.
DARMOWA DOSTAWA W 24-72h
Zamknij [X]

Zaloguj się do swojego profilu!

Wprowadź w pola poniżej swój login i hasło.
Email:
Hasło:
Masz konto na Facebooku? Zaloguj się przy pomocy profilu Facebook i zamów leki!
Zaloguj się
Nie masz konta?
Załóż je bezpłatnie już dziś.
Nie pamiętasz hasła?
Skorzystaj z opcji przypomnienia.
Zamknij [X]
Wylogowanie
W Twoim koszyku znajduje się zamówienie na 0 produkty, które nie zostało skierowane do realizacji w aptece.
Czy na pewno chcesz się wylogować?

DOZ.PL - Portal Dbam o Zdrowie
Copyright (C) DOZ.PL Sp. z o.o. 2007 - 2013
Zbąszyńska 3, 91-342 Łódź
NIP 537-249-29-24, KRS 301254
Infolinia: 800 111 204

Redakcja doz.pl

Piotr Gmurek
tel: +48 (42) 200 71 31pgmurek@doz.pl

Reklama w doz.pl

Ewa Dudekedudek@doz.plreklama@doz.pl

Współpraca z producentami

Michał Kudłacikmkudlacik@doz.pl

Współpraca

Jesteś producentem, farmaceutą?Kliknij tutaj