Czy to co je kobieta, może mieć wpływ na jej płodność?

 

Wysoki poziom glukozy i insuliny we krwi może przyczyniać się, poprzez zaburzenia równowagi hormonalnej, do zaburzeń płodności. Kobiety pragnące zajść w ciąże powinny zatem unikać zbyt bogatych w węglowodany i tłuszcz posiłków. Ograniczyć powinny zatem białe pieczywo, makarony oraz słodycze. Panie poważnie myślące o macierzyństwie powinny całkowicie zrezygnować ze słodzonych napojów gazowanych czy fast foodów.

Aby zmniejszyć ryzyko nieuwolnienia jajeczka z jajników należy wprowadzić do codziennego menu błonnik pochodzący z razowego pieczywa, kasz, brązowego ryżu, a także roślin strączkowych. W ten sposób można zmniejszyć ryzyko hamowania produkcji białka, które wiążąc hormony płciowe męskie, uniemożliwia zapłodnienie.

Przyszłe mamy powinny także ograniczyć słone przekąski. Często zawierają one bowiem izomery trans - produkty uboczne procesu utwardzania olejów roślinnych, które obniżają płodność

 



Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus