Olejek rycynowy

Olejek rycynowy jest zarówno serum na zniszczone końcówki włosów i rozdwajające się paznokcie, jak i panaceum na zmęczone stopy.


Olej rycynowy wytwarza tropikalne drzewo Ricinus communis, które w Polsce znane jest pod nazwą Rącznik pospolity.  Jego właściwości szczególnie doceniały nasze babki, które stosowały go do codziennej pielęgnacji. Jego działanie ma bowiem zbawienny wpływ na włosy, zniszczoną skórę dłoni, paznokcie, a nawet stopy.

Olej rycynowy stosowany jest zarówno w medycynie, jak i w kosmetyce. Jest składnikiem leków stosowanych przeciwko zaparciom oraz maści na choroby skóry. Jest wykorzystywany również w okulistyce w leczeniu zapaleń rogówki.
 

W czasach, gdy kopalnie diamentów przynosiły ich właścicielom ogromne dochody olej rycynowy używany był jako sposób na niedopuszczenie do kradzieży cennych kamieni. Znany ze swoich właściwości przeczyszczających był bowiem prewencyjnie podawany pracownikom kopalni. Tym samym uniemożliwiał wszelkie próby wynoszenia doamentów w żołądku.



Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus