To doskonały sposób na zaparcia, nieżyt żołądka i jelit, a także infekcje wirusowe, bakteryjne czy grzybicze.

Len to najstarsza roślina zielna uprawiana w naszym kraju. I choć wykorzystywana jest głównie do produkcji odzieży i pościeli - to nasiona lnu, ze względu na właściwości zdrowotne, odgrywają ważną rolę w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Len zawiera białko, enzymy, fitoestrogeny, lecytynę, kwasy tłuszczowe omega oraz sole mineralne: magnezu, żelaza, kobaltu, miedzi i cynku. Olejek, otrzymywany z nasion, stanowi aż 40% tej rośliny.

Nasiona lnu przynoszą ulgę w nadkwaśności, owrzodzeniach oraz nieżytach żołądka i jelit - powlekając ścianki tych narządów śluzem, działa ochraniająco. Dzięki zawartości substancji, zwanych lignanami są także, nieocenionym lekiem przy różnego rodzaju infekcjach: wirusowych, bakteryjnych czy grzybiczych. Okład z namoczonych w gorącej wodzie nasion - to idealny sposób na choroby zapalne skóry, czyraki, wypryski i oparzenia. Regularne spożywanie nasion, dzięki dużej zawartości witaminy F, czyli mieszaniny nienasyconych kwasów tłuszczowych, obniża również poziom cholesterolu.



Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus