Zamów leki onlinePoradnik o zdrowiuAplikacja mobilnaMaraton InspiracjiŁódź Maraton AptekiLekarze
Rozmiar tekstu:

Zalety naturalnego karmienia

2007-08-24 Źródło: Czasopismo DoZ
Autor: Małgorzata Lewandowska-Zielińska

Warto spróbować karmić piersią, nawet gdy matka nie jest do tego przekonana. Zawsze można zrezygnować i przejść na karmienie butelką. To do kobiety należy decyzja. Na pewno powinno się ją dokładnie przemyśleć.

W oparciu o aktualną wiedzę medyczną karmienie pokarmem matki bezsprzecznie przewyższa wszelkie inne formy karmienia dziecka. Wykazano jednoznacznie, że karmienie naturalne jest najlepsze nie tylko dla dziecka ale również dla matki, rodziny i społeczeństwa. Według Amerykańskiej Akademii Pediatrii jest jedynym sposobem żywienia niemowląt i małych dzieci zapewniającym im optymalny stan zdrowia i rozwój.


Idealny naturalny pokarm


Pokarm matki to nie tylko doskonała mieszanina składników odżywczych. Pokarm matki stanowi żywą, zmieniającą się w czasie mieszankę składającą się z ponad 200 składników. W tym są żywe komórki limfocytarne, makrofagi, neurofile, białka odpornościowe, hormony, czynniki wzrostu tkanek. Słusznie zatem został określony przez J. Korczaka „białą krwią”. Mleko wytwarzane przez matkę jest idealnym pożywieniem dla jej dziecka. Zawiera bowiem wszystko co maluszek potrzebuje, w odpowiednich ilościach i proporcjach. Jest to substancja, której nie da się podrobić w najlepszym laboratorium. Niezwykłe jest również to, że pokarm zmienia się w zależności od zapotrzebowania dziecka. Inny skład ma mleko przedwczesne, inne siara, a jeszcze inne mleko właściwe. Poza tym skład zmienia się ze względu na warunki atmosferyczne i na porę dnia. Pokarm ma unikalny skład, poza tym jest bardzo dobrze przyswajalny, ma właściwości zwiększające odporność, posiada enzymy i czynniki wzrostu. Najważniejsze składniki mleka kobiecego, które czynią go tak drogocennym to: woda, białka, tłuszcze, cukry, minerały i  witaminy oraz przeciwciała.


Woda


Podstawowym składnikiem mleka kobiecego jest woda. Jest ona całkowicie czysta, przefiltrowana przez organizm matki. Występuje w takich ilościach, w jakich potrzebuje dziecko. W cieplejsze dni w pokarmie jest więcej wody w chłodniejsze mniej. Proporcje te również zmieniają się podczas karmienia piersią. Na początku z piersi wypływa mleko zawierające większą ilość wody, a po paru minutach mleko jest bardziej pożywne. Ilość wody jest na tyle wystarczająca, że w pierwszych 6 miesiącach karmienia nie jest wskazane dopajanie.


Białko


Następnym składnikiem mleka mamy jest białko. To bardzo ważny budulec dla naszych dzieci. Białko w pokarmie jest białkiem ludzkim o lekkiej łatwostrawnej strukturze dla niemowlęcia. Dzięki czemu prawie w ogóle nie uczula, rzadko zdarza się nietolerancja matczynego mleka. Główne białko mleka - kazeina występuje w 10-krotnie mniejszym stężeniu i ma inną budowę od kazeiny mleka krowiego. Mimo, że ogólnie ilość białka w mleku kobiecym jest mniejsza, to zawartość aminokwasów jest większa, przez co lepsze jest ich wchłanianie. Dzieci karmione piersią otrzymują pulę aminokwasów bardziej dostosowaną do ich potrzeb. Pokarm kobiecy zawiera między innymi takie aminokwasy jak taurynę i cystynę, które wpływają na rozwój tkanek mózgu i siatkówki oka. Jeden z rodzajów białka - laktoferryna usprawnia wchłanianie bardzo cennego żelaza. I tak żelazo z mleka kobiecego jest wchłaniane w 70%, zaś z mleka sztucznego jedynie 10-20%. A główny składnik serwatki alfa-laktoalbumina jest substancją odżywczą i nie powoduje uczuleń.


Tłuszcze


W 95% tłuszcze, które są głównym źródłem energii i budulcem układu nerwowego są tłuszczami nienasyconymi. Są one odpowiedzialne za tworzenie się sieci połączeń międzykomórkowych w mózgu. Dzięki temu dzieci karmione wyłącznie piersią mają wyższy iloraz inteligencji, lepszą zdolność do myślenia koncepcyjnego i abstrakcyjnego.


Witaminy


Pokarm kobiety dostarcza nie tylko odpowiednią ilość składników budulcowych i energetycznych ale i również wystarczającą ilość składników mineralnych i witamin. Są one idealnie wyważone w  pokarmie matki, nie ma ich, ani za dużo, ani za mało. Bardzo ważne jest to, że są idealnie przyswajane. Jedyną witaminą, którą podaje się niemowlęciu od trzeciego tygodnia życia do pierwszego roku życia jest witamina D3.


Przeciwciała


Poza tym, unikalnym jest to, że w mleku kobiecym jest bardzo dużo przeciwciał. Żadne inne mieszanki ich nie posiadają. Pokarm matki zapewnia dziecku ochronę immunologiczną na cały okres karmienia, a nawet później. Dzieje się to za sprawą gruczołu piersiowego kobiety, który stanowi element układu odpornościowego. Przeciwciała produkowane są przez komórki plazmatyczne. Te z kolei tworzą się w organizmie matki w wyniku kontaktu błon śluzowych matki z bakteriami, wirusami, grzybami, alergenami, toksynami. Lokalizują się one wokół pęcherzyków mlecznych gruczołu piersiowego. W ten sposób do pokarmu dostają się przeciwciała i  komórki odpornościowe. Dziecko otrzymuje gotową „szczepionkę”, która działa latami. Dlatego też nie należy przerywać karmienia w czasie choroby infekcyjnej matki. W przypadku biegunki czy gorączki nie ma zwykle potrzeby podawania płynów, dziecko powinno natomiast otrzymać więcej mleka matki. Poza tym karmienie naturalne sprzyja kolonizacji przewodu pokarmowego przez prawidłową florę bakteryjną. Niemowlęta żywione sztucznie dwadzieścia razy częściej chorują na biegunkę i  ma ona cięższy przebieg. Badania wykazują, że u osób karmionych piersią w dzieciństwie rzadziej występują takie choroby jak: alergie, skłonności do przeziębień, zapalenie płuc, oskrzeli, nadciśnienie, nadwaga i otyłość, choroby wieńcowe, kamice nerkowe, próchnica, wady zgryzu i choroby nowotworowe. Ten rodzaj karmienia dziecka, zapewniając bliskość matki i dziecka, wpływa na wykształcenie prawidłowych więzi emocjonalnych i rozwój osobowości młodego człowieka.

Autorem artykułu 'Zalety naturalnego karmienia' jest Małgorzata Lewandowska-Zielińska . Kopiowanie treści bez zgody redakcji zabronione.

Tagi: karmienie piersią maleństwo niemowlę noworodek odżywianie piersi pokarm witamina
Sposoby na odchudzanie w pracy, czyli jak nie przytyć za biurkiem?
Sposoby na odchudzanie w pracy, czyli jak nie przytyć za biurkiem?
Osiem i więcej godzin pracy biurowej przy braku systematycznej aktywności fizycznej oraz nieprawidłowych nawykach żywieniowych to (...) więcej »
Podjadanie kontra odchudzanie
Podjadanie kontra odchudzanie
Zdarza się, że mamy nadwagę, mimo że jemy nieduże, nietłuste, raczej zdrowe posiłki. Co jest najczęstszą przyczyną takiego stanu (...) więcej »
Dlaczego kwasy omega-3 są zalecane kobietom w ciąży, w okresie laktacji i niemowlętom?
Dlaczego kwasy omega-3 są zalecane kobietom w ciąży, w okresie laktacji i niemowlętom?
Ciąża to zarówno bez wątpienia najpiękniejszy okres w życiu każdej kobiety, ale także czas wątpliwości i wielkich zmian. To właśnie (...) więcej »
Podjadanie między posiłkami
Podjadanie między posiłkami
Stres, nuda, zwykle łakomstwo, rygorystyczna dieta czy nieregularny tryb życia łączący się z nieumiejętnym rozplanowaniem posiłków w (...) więcej »

Twój koszyk Przechowalnia

Suma: 0 zł
Brak produktów w koszyku.
DARMOWA DOSTAWA W 24-72h
Zamknij [X]

Zaloguj się do swojego profilu!

Wprowadź w pola poniżej swój login i hasło.
Email:
Hasło:
Masz konto na Facebooku? Zaloguj się przy pomocy profilu Facebook i zamów leki!
Zaloguj się
Nie masz konta?
Załóż je bezpłatnie już dziś.
Nie pamiętasz hasła?
Skorzystaj z opcji przypomnienia.
Zamknij [X]
Wylogowanie
W Twoim koszyku znajduje się zamówienie na 0 produkty, które nie zostało skierowane do realizacji w aptece.
Czy na pewno chcesz się wylogować?

DOZ.PL - Portal Dbam o Zdrowie
Copyright (C) DOZ.PL Sp. z o.o. 2007 - 2013
Zbąszyńska 3, 91-342 Łódź
NIP 537-249-29-24, KRS 301254
Infolinia: 800 111 204

Redakcja doz.pl

Piotr Gmurek
tel: +48 (42) 200 71 31pgmurek@doz.pl

Reklama w doz.pl

Ewa Dudekedudek@doz.plreklama@doz.pl

Współpraca z producentami

Michał Kudłacikmkudlacik@doz.pl

Współpraca

Jesteś producentem, farmaceutą?Kliknij tutaj