Kiełki soczewicy to niskokaloryczny i smaczny sposób na dostarczenie organizmowi witamin i mikroelementów.

Nasiona z kolei to pokarm o dużej wartości odżywczej, który w odróżnienu od innych nasion - nie zawiera tłuszczu.

Soczewica to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Obecnie jej głównymi dostawcami są: Indie, Bangladesz, Egipt i Stany Zjednoczone. W sklepach kupić można najczęściej brązową odmianę ziarna soczewicy - charakteryzujacą się wyrazistym smakiem. Niekiedy dostępna jest również jej czerwona, delikatniejsza odmiana.

Nasiona soczewicy zawierają dużo białka, skrobię, składniki mineralne (wapń, fosfor, żelazo), także karoten i witaminy. Ze względu na zawartość żelaza poleca się włączenie soczewicy do jadłospisu dzieci. Wysoka zawartość kwasu foliowego wspomaga powstawanie krwinek czerwonych, reguluje funkcjonowanie układu nerwowego. Nasiona soczewicy mają niski indeks glikemiczny - są więc sprzymierzeńcem każdej diety, także cukrzycowej.



Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus