Dieta w dnie moczanowej

Jolanta Krzyżanowska, dietetyk uważa, że główną zasadą zbilansowanej diety zalecanej przy dnie moczanowej jest dostarczenie organizmowi dostatecznej ilości białka, żelaza i witamin.

Dna moczanowa charakteryzuje się podwyższonym poziomem kwasu moczowego we krwi, powtarzajacymi się atakami ostrego zapalenia stawów oraz występowaniem złogów moczanowych w stawach i tkankach okołostawowych. Może też doprowadzić do uszkodzenia nerek i kamicy moczanowej. Odpowiednia dieta umożliwia zapobieganie i/lub zahamowanie rozwoju tej uciążliwej i nieprzyjemnej choroby.

Dieta powinna ograniczać ilość tłuszczy, a zapotrzebowanie energetyczne uzupełniać powinny węglowodany wzmagające wydalanie moczanów z organizmu. Ograniczyć należy również spożywanie pokarmów zawierających dużo związków purynowych (wyciągi z mięsa, podroby, sardynki, śledzie, dziczyznę, kakao, herbatę, czekoladę, groch, fasolę). Natomiast pokarmy, które nie zawierają wcale lub jedynie niewielką ilość związków purynowych to: masło, ser, mleko, śmietana, ryż, owoce, miód, dżemy, marmolady, cukier. Posiłki należy jadać regularnie. Ostatni należy spożyć 4-5 godzin przed snem. W nocy, podczas snu, zwiększa się ilość zatrzymywanego w organizmie kwasu moczowego. W czasie ostrego napadu dny przestrzega się diety ścisłej. Może tu mieć zastosowanie dieta kleikowa lub kleikowo-owocowa.



Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus