Nadmiar cholesterolu odkładający się w ścianach tętnic, powoduje rozwój miażdżycy.

Pod jej wpływem zmniejsza się przekrój naczyń krwionośnych i do narządów dopływa mniej tlenu i substancji odżywczych. Dlatego dieta redukująca cholesterol powinna zawierać: chude mięso (najlepiej gotowane lub pieczone w folii aluminiowej), chude wędliny i sery, odtłuszczone mleko, jogurty, ryby, oliwę i olej zamiast tłuszczu zwierzęcego, najwyżej dwa jajka tygodniowo, a także ziarna zbóż, nasiona roślin strączkowych oraz dużą ilość warzyw i owoców. Najkorzystniejsza jest dieta w ogóle pozbawiona mięsa i jego przetworów. Redukcji poziomu cholesterolu sprzyja spożywanie czosnku, oleju z wiesiołka, imbiru i preparatów z miłorzębu japońskiego.



Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus