Zdobądź umiejętność dobierania prawidłowych składników posiłku, do każdej pory dnia. Z czego powinno się składać nasze śniadanie, obiad oraz kolacja?

Pośpiesznie spożyte rano kanapki z masłem, szynką i majonezem nie są tu najlepszym przykładem, gdyż, odbiją się szerokim echem w postaci zgagi, wzdęć, bądź ospałości. Organizm zamiast skupić energię na pracy, spożytkuje ją na trawienie ciężkiego porannego posiłku. jaka pora ich spożycia uważana jest za najrozsądniejszą?

Śniadanie

  • Najlepiej spożyj je w godzinach porannych (6.00-10.00)- późniejsza pora pierwszego posiłku prawi, że przez resztę dnia będziesz ospały i niezdatny do pracy
  • Przed posiłkiem wypij szklankę ciepłej wody- wspomoże perystaltykę jelit oraz wzmoże proces ewakuacji resztek pokarmowych z jelita grubego.
  • Podczas uczucia lekkiego głodu sięgnij po owoc bądź warzywo lub wypij szklankę świeżo wyciśniętego z nich soku - ilość zawartej w nich energii pobudza, a jednocześnie w zupełności wystarcza do pory obiadowej.
  • Spożywaj produkty zbożowe oraz pełnoziarniste pieczywo- są lekkie, pożywne i sycące, a także zawierają niezbędne witaminy.
  • Dostarcz organizmowi węglowodany oraz białka- możesz przygotować kanapkę z szynką drobiową, jajkiem bądź z masłem orzechowym.

Obiad

  • Najlepiej przeznaczyć na niego czas w godzinach 12.00-14.00
  • To odpowiednia pora na produkty bogate w skrobię oraz warzywa - zawarta w nich energia uwalniana jest stopniowo i stanowi źródło siły na drugą część dnia.
  • W skład obiadu powinno wchodzić również białko zwierzęce oraz małe ilości tłuszczu- lipidy wchodzą bowiem w skład błon komórkowych, natomiast białko zwierzęce ulega powolnej obróbce w procesie trawienia, dzięki czemu uczucie sytości trwa dłużej.
  • Kończąc posiłek nie powinno odczuwać się uczucia sytości bądź przejedzenia- staraj się, by obiad był najbardziej obfitym posiłkiem w ciągu dnia, nie zapominając przy tym o zdrowym rozsądku (informacja o zjedzonym posiłku dostarczana jest do mózgu dopiero po 20min- nie warto zatem robić dokładek).
  • Pamiętaj, że zdrowy posiłek nie zajmuje całej objętości żołądka- należy pozostawić w nim wolną przestrzeń, która umożliwi szybsze strawienie pokarmu oraz wytwarzanie gazów.

Kolacja

  • Staraj się nie jeść o późnych godzinach - za ewentualne odstępstwo uważa się 3 godziny od położenia się w celu spoczynku. Najlepsza pora na tego rodzaju posiłek to godziny między 17.00 a 19.00.
  • Zjedz skromny, lekki posiłek bogaty w mikroelementy oraz witaminy - najlepsza będzie w tym przypadku sałatka bądź warzywo przyrządzone na parowarze.
  • Jeśli mimo wcześniej spożytej kolacji znów czujesz się głodny, nie jedz- pamiętaj, że położenie się do snu z pustym żołądkiem umożliwi jego regenerację w ciągu nocy, przez co następnego dnia będzie on znów gotowy do działania. 



Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus