Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia?
Katarzyna Szulik

Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia?

Herbata z cytryną od dawien dawna polecana jest w okresach przeziębienia i grypy, gdy chcemy odeprzeć infekcję i wzmocnić organizm. Pojawiają się jednak głosy, że napój nie tylko nie pomaga, ale wręcz szkodzi, wytwarzając związki odpowiedzialne m.in. za rozwój choroby Alzheimera. Skąd wziął się ten pogląd i czy jest czego się bać?

Herbaciany napar sam w sobie jest bardzo zdrowy. Zarówno czarna, jak i zielona herbata zawierają przeciwutleniacze, które między innymi zmniejszają ryzyko wystąpienia raka. Rośliny, z których wytwarzany jest napój rosną jednak w glebie bogatej w aluminium, czyli glin, który podobnie jak inne substancje przenika do herbacianych krzewów i kumuluje się w nich, przez co nieduże ilości aluminium znajdują się również w herbacianym suszu. Glin w tej formie jest jednak nierozpuszczalny w wodzie, więc podczas zaparzania w zasadzie nie przenika do wody (co najwyżej w śladowych ilościach), tylko pozostaje w fusach, które i tak wyrzucamy.

Glin jest nieprzyswajalny, a więc nieszkodliwy, jednak połączony z sokiem z cytryny zmienia się w dobrze wchłanialny cytrynian glinu, ponieważ kwas wypłukuje z fusów aluminium, które następnie przechodzi do naparu. Podobna reakcja zachodzi również, gdy gotujemy bigos w aluminiowym garnku. Zdaniem naukowców cytrynian glinu jest dla nas szkodliwy, ponieważ może osadzać się w tkankach i oddziaływać negatywnie – jego obecność wiąże się m.in. ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na Alzheimera.

Trzeba jednak pamiętać, że szkodliwy związek powstaje wyłącznie, jeśli sok z cytryny dodamy do naczynia, w którym znajdują się fusy, a więc przed wyjęciem torebki lub zaparzacza. Jeśli, co robi większość z nas, dodamy go do naparu bez fusów, reakcja nie zajdzie, a co za tym idzie przeniknięcie szkodliwych związków do organizmu nam nie grozi. Stosując się do tej zasady, herbatę z cytryną można pić bez obaw, a jeśli chcemy, żeby napój był bogaty w witaminę C, sok powinno się dodawać dopiero, gdy napar przestygnie, ponieważ wysoka temperatura redukuje ilość przyswajalnej witaminy w owocu.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. Które ryby na święta będą nie tylko najsmaczniejsze, ale i najlepsze dla zdrowia?

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta – przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij