Co wiemy o zielonej kawie?

Zielona kawa to produkt, który pojawił się na rynku stosunkowo niedawno, a mimo to zdążył już zyskać wielu zwolenników, dlaczego?

Kawa zielona, wbrew różnym domysłom to ta sama roślina, z której pochodzi dobrze nam znana kawa czarna. Różnica między nimi polega na procesie palenia, który w przypadku zielonej odmiany nie zostaje doprowadzony do końca i decyduje o kolorze jej ziaren.

Zasadniczą różnicę poczujemy również wypijając sporządzony z niej napar, którego smak i aromat jest znacznie łagodniejszy, delikatniejszy niż w przyapdku odmiany czarnej.

Zielona odmiana jest ciekawą alternatywą dla osób, którym zależy na pobudzjących właściwościach kawy, ale smak tej tradycyjnej im po prostu nie odpowiada. Warto tu wspomnieć, że mimo zasadniczych różnic, jakie zostały wyżej wymienione, zielona kawa zawiera dokładnie taką samą ilość kofeiny jak czarna.

Łagodniejszy smak i aromat to nie jedyny powód, dla którego warto po nią sięgnąć. Badania wykazały, że ziarna zielonej kawy bogate są w kwas ACG (kwas chlorogenowy), który w przyrodzie odpowiada za prawidłowy metabolizm roślin, a ponadto jest bardzo silnym antyoksydantem. Dzięki niemu zielona odmiana kawy ma właściwości odchudzjące, które potwierdzone zostały nie tylko przez wielu użytkowników, ale również przez ekspertów.

Kwas chlorogenowy, jak wszystkie antyoksydanty ma również działanie przeciwnowotworowe oraz hamujące proces starzenia w organizmie ludzkim.

Poprzedni artykuł Łojotokowe zapalenie skóry (ŁZS)
Następny artykuł Sposoby na ochronę wzroku


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus