O produkcie
Producent
TECHNOX SP.Z O.O.Klecińska 125
Wrocław
Opis
OVOBIOVITA® initium to suplement diety, będący preparatem innowacyjnym z udziałem ovofosfolipidów (pochodzących z żółtek jaj kurzych). Produkt zawiera również miód, soki z owoców: żurawiny, czarnych jagód, aronii, czarnego bzu i cytryńca chińskiego. Skład wzbogacono dodatkiem oleju lnianego, z owoców rokitnika, oraz oleju z wątroby rekina. Pozostałe szczególne składniki produktu to koenzym Q10 i luteina.
Składniki
wzbogacone ovofosfolipidy z jaj kurzych, miód gryczany i miód wielokwiatowy z pyłkiem pszczelim, sok z owoców aronii - Aronia melanocarpa, sok z owoców czarnych jagód - Vaccinum myrtillus L., sok z owoców żurawiny Vaccinum oxycoccus L, olej lniany zimno tłoczony - Linum usitatissimum L, olej z owoców rokitnika - Hippophae rhamnoides L, sok z owoców czarnego bzu - Sambucus nigra L, ekstrakt z liści zielonej herbaty - Camellia sinensis, ekstrakt z korzeni witanii ospałej - Withania somnífera L, ekstrakt z liści mięty pieprzowej - Mentha piperita L., olej z wątroby rekina grenlandzkiego -Somniosus microcephalusoil, wyciąg z kłączy ostryżu barwierskiego - Curcuma longa L., ekstrakt z korzeni żeń-szenia - Panax ginseng, ekstrakt z korzeni eleuterokoka - Eleutherococcus senticosus, sok z owoców cytryńca chińskiego - Shisandra chinensis, wyciąg z korzeni różeóca górskiego - Rhodiola rosea L, naturalny aromat waniliowy, ubichinon - koenzym Q10, ekstrakt z kwiatów aksamitki wzniesionej - Tagetes erecta L., przeciwutleniacz - mieszanina tokoferoli, olejek z liści mięty pieprzowej - Mentha piperita L, olejek z liści eukaliptusa - Eucalyptus globulus.
Wartość odżywcza | w 100ml | w 15ml | w 30ml |
Energia kJ/kcal | 1630/390 | 245/58,5 | 490/117 |
Białko (g) | 4 | 0,6 | 1,2 |
Węglowodany (g) | 38 | 5,7 | 11,4 |
Tłuszcz (g) | 24 | 3,6 | 7,2 |
Składnik: | Zawartość (mg) w 15 ml | Zawartość (mg) w 30 ml |
Ovofosfolipidy; w tym: | 2550 | 5100 |
Kwasty tłuszczowe wielonasycone (omega-3) w tym: | 200 | 400 |
kwas alfa linolenowy (ALA) | 80 | 160 |
kwas eikozapentaenowy (EPA) | 14 | 28 |
kwas dekozaheksaenowy (DHA) | 100 | 200 |
cholina | 64 | 128 |
Miód gryczany z pyłkiem pszczelim | 2000 | 4000 |
Miód wielokwiatowy z pyłkiem pszczelim | 1750 | 3500 |
Sok z owoców aronii | 1200 | 2400 |
Sok z owoców czarnych jagód | 1200 | 2400 |
Sok z owoców żurawiny | 1200 | 2400 |
Olaj lniany | 900 | 1800 |
Sok z owoców rokitnika | 900 | 1800 |
Sok z owoców czarnego bzu | 900 | 1800 |
Ekstrakt z zielonej herbaty | 750 | 1500 |
Ekstrakt z witanii ospałej | 450 | 900 |
Ekstrakt z mięty pieprzowej | 300 | 600 |
Olej w wątroby rekina grenlandzkiego | 300 | 600 |
Ekstrakt z kłącza kurkumy | 150 | 300 |
Ekstrakt z korzenia rzeń-szenia | 75 | 150 |
Ekstrakt z korzenia eleuterokoka | 75 | 150 |
Sok z owoców cytryńca chińskiego | 75 | 150 |
Wyciąg z korzenia różeńca górskiego | 75 | 150 |
Koenzym Q10 | 15 | 30 |
Luteina | 12 | 24 |
Olejek z mięty pieprzowej | 7 | 14 |
Olejek eukaliptusowy | 5 | 10 |
Masa netto
250 ml
Właściwości składników
OVOBIOVITA® to suplement diety z udziałem wzbogaconego ekstraktu fosfolipidowego pochodzenia żółtkowego (ovofosfo!ipidy wzbogacone) oraz ekstraktów roślinnych. Produkt jest wynikiem bogatych doświadczeń i wieloletnich badań naukowych oraz innowacyjnej technologii wytwarzania i pozyskiwania ovofosfolipidów z jaj kurzych, specjalnie wzbogacanych na etapie żywienia niosek paszami z dodatkiem surowców bogatych m.in. w kwasy tłuszczowe omega-3.
Jaja wykorzystane do produkcji suplementu diety OVOB!OVITA® pochodzą od kur karmionych specjalną paszą, zawierającą dodatek naturalnych składników m.ln.: algi morskie, torf, olej lniany.
Składniki preparatu dobrane zostały w sposób, pozwalający na wielokierunkowe wsparcie prawidłowych funkcji organizmu.
To koncentrat biologicznie aktywnych substancji:
Ovofosfolipidy (wzbogacone) - zawarte w produkcie są wytworzone w ramach specjalnej, opatentowanej metody naturalnego wzbogacania jaj i innowacyjnej technologii izolacji ovofosfolipidów, które są nośnikami długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 (ALA, EPA, DHA), zawierają również cholinę.
Kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca - korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA.
Kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu i prawidłowego widzenia - korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg DHA dziennie.
Cholina - przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu homo-cysteiny, metabolizmu tłuszczów oraz prawidłowego funkcjonowania wątroby. Zielona herbata - wykazuje działanie antyoksydacyjne, pomaga zachować normalny poziom cholesterolu, pomaga zachować prawidłową elastyczność naczyń krwionośnych.
Witania ospała - pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych działa relaksująco i adaptogennie. Korzystnie wpływa na aktywność umysłową i układ krążenia. Wspomaga funkcjonowanie układu oddechowego. Pozwala na zachowanie prawidłowego stanu zdrowia skóry.
Mięta pieprzowa - wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby i dróg żółciowych. Wspomaga funkcje wewnątrzwydzielnicze, enzymów odpowiedzialnych za procesy trawienia m.in. tłuszczów. Mięta wspomaga zachowanie prawidłowych funkcji psychologicznych (m.in. dobrostan psychiczny, prawidłowy sen).
Kurkuma - wspomaga prawidłowy przebieg procesów trawiennych. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby i dróg żółciowych. Wspomaga funkcje wewnątrzwydzielnicze enzymów odpowiedzialnych za procesy trawienia m.in. tłuszczów. Wykazuje działanie antyoksydacyjne dzięki czemu wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Żeń-szeń - wspomaga prawidłowy metabolizm glukozy i utrzymuje właściwy poziom glikemii, dba o prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz prawidłowe funkcje psychologiczne. Wykazuje działanie antyoksydacyjne. Eleuterokok kolczasty - wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Uczestniczy w prawidłowym metabolizmie glukozy, uczestniczy w utrzymaniu właściwego profilu glikemicznego.
Cytryniec chiński - Wykazuje działanie antyoksydacyjne (wspomagające ochronę komórek), korzystnie wpływa na prawidłową pracę układu krwionośnego, wykazuje działanie adaptogenne (prawidłowe funkcje psychologiczne),wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i trawiennego.
Różeniec górski - wspomaga pracę serca, układu krwionośnego i oddechowego. Pozytywnie wpływa na prawidłową pracę układu trawiennego. Działa antyoksydacyjnie i adaptogennie. Wspomaga prawidłowe funkcje psychologiczne.
Ekstrakt z aksamitki - bogaty w luteinę składnik pokarmowy zaliczany do rodziny karotenoidów.
Olejki eteryczne z eukaliptusa i mięty - wspomagają zdrowie układu oddechowego, wywołują kojący i przyjemny wpływ na gardło, krtań i struny głosowe. Dają pozytywny efekt smakowo-zapachowy.
Przeznaczony w szczególności dla osób:
- intensywnie pracujących umysłowo
- narażonych na stres
- narażonych na długotrwały wysiłek umysłowy i/lub fizyczny
- z zaburzeniami koncentracji i pamięci
OVOBIOVITA® initium zawiera składniki wspomagające:
- pracę serca (EPA, DHA)
- układ krwionośny (rokitnik, cytryniec)
- układ nerwowy (różeniec)
- układ odpornościowy (eleuterokok, czarny bez)
- pamięć i koncentrację (witania, żeń-szeń)
- zdrowie wątroby (cholina, kurkuma, mięta)
- prawidłowy poziom cholesterolu (zielona herbata)
Zalecane dzienne spożycie
Produkt dla osób dorosłych.
Przed użyciem należy wstrząsnąć. Spożywać przed posiłkiem 15-30 ml dziennie (1 łyżka stołowa = 10 ml).
Zawartość składników w maksymalnej dziennej porcji produktu zapewnia deklarowane korzyści dla zdrowia.
Korzystne działanie kwasów EPA i DHA występuje w przypadku spożywania 250 mg dziennie.
Po otwarciu butelki preparat należy spożyć w ciągu 3 tygodni.
Ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa
Kobiety w ciąży i karmiące piersią przed zastosowaniem preparatu powinny skonsultować się z lekarzem.
OVOBIOVITA® jest unikalnym w skali światowej preparatem zawierającym WZBOGACONE OVOFOSFOLIPIDY wraz z precyzyjnie dobraną kombinacją biosubstancji pochodzenia roślinnego.
Technologia pozyskiwania wzbogaconych fosfolipidów została opracowana i opatentowana przez spółkę TECHNOX, członka KIastra NUTRIBIOMED. W Spółce TECHNOX opracowano również technologię i recepturę preparatu OVOBlOVITA® Initium.
OVOBIOVITA® jest efektem badań i doświadczeń naukowych prof. dr hab. Tadeusza Trziszki i Dra Henryka Różańskiego.
OVOBIOVITA wytwarzana jest w łańcuchu produkcyjnym KI astra NUTRIBIOMED z wykorzystaniem linii technologicznej we Wrocławskim Parku Technologicznym.
- Po otwarciu przechowywać w temp. 3-7°C, najlepiej w lodówce.
- Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
- Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy tryb życia.
- Suplement diety nie może być stosowany jak substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
- Przechowywać w temperaturze pokojowej.
- Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Cechy produktu
- Wiek
- Typ produktu
- Postać
- Sposób aplikacji