O produkcie
Producent
HERBAPOL LUBLINDiamentowa 25
Lublin
Opis
LEN MIELONY stanowi wartościowe, a jednocześnie szybkie i łatwe uzupełnienie codziennej diety w podstawowe składniki odżywcze. Odpowiedni proces technologiczny eliminuje charakterystyczny oleisty posmak lnu oraz obniża wartość energetyczną spożywanych nasion.
Składniki
Len złoty, mielony, podwójnie odolejony.
Wartości odżywcze | 100 g |
Wartość energetyczna | 1463 kJ / 350 kcal |
Białko | 34,3 g |
Węglowodany, w tym: cukry |
28,8 g 0,3 g |
Tłuszcz, w tym: kwasy tłuszczowe nasycone |
10,8 g 1,5 g |
Błonnik | 10 g |
Sód | 0,28 g |
Masa netto
400 g
Właściwości składników
Len mielony produkowany jest ze starannie wyselekcjonowanej odmiany lnu złocistego, bogatego w substancje śluzowe oraz błonnik:
- Błonnik - korzystnie wpływa na metabolizm tłuszczów w organizmie, prawidłową przemianę materii oraz powoduje uczucie sytości;
- Substancje śluzowe osłaniają przewód pokarmowy.
Len mielony korzystnie wpływa na pracę żołądka i regularną pracę jelit oraz ułatwia trawienie.
Zalecane dzienne spożycie
W zależności od potrzeb:
1. do bezpośredniego spożycia:
1 łyżeczkę lnu zalać 3/4 szklanki gorącej wody lub mleka; mieszać energicznie ok. 1 minuty do uzyskania lekko zagęszczonej konsystencji, spożywać od razu po przestudzeniu.
2. do przyrządzenia zup i sosów zamiast mąki:
len rozrobić z niewielką ilością wody, sosu lub zupy; dodać do potrawy, zagotować.
Korzystny efekt wynikający z deklarowanego działania występuje w przypadku spożycia 15 g lnu dziennie (3 czubate łyżeczki).
Ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa
- Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
- Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka.
- Suplement diety nie może być stosowany jak substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
- Przechowywać w temperaturze pokojowej.
- Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.
- Chronić od wilgoci i światła.
Cechy produktu
- Płeć
- Wiek
- Typ produktu
- Postać
- Problem
- Główny składnik
- Część ciała
- Specyfika
- Układy narządowe
- Pora stosowania
- Sposób aplikacji