Ksylitol, proszek, słodzik, 250 g

Produkt usunięty z oferty doz.pl

O produkcie

Producent

OLEOFARM
Mokronoska 8
Wrocław

Opis

Ksylitol, proszek, 250 g

  • Środek spożywczy,
  • Substancja słodząca pochodzenia naturalnego.

Skład

Ksylitol 100%

Wartość odżywcza:

100 g produktu

Wartość energetyczna (energia)

1000 kJ/240 kcal

Tłuszcz,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 

0 g
0 g

Węglowodany,
w tym cukry
alkohole wielowodorotlenowe (poliole)

100 g
0 g
100 g

Błonnik

0 g

Białko

0 g

Sól

0 g

Masa netto

250 g

Właściwości

Ksylitol:

  • To naturalna substancja, otrzymywana z brzozy i buku. Należy do alkoholi wielowodorotlenowych (polioli) i może być używana do słodzenia, jako zamiennik cukru stołowego (sacharozy).
  • Jest tak samo słodki jak cukier, ma jednak o 40% mniejszą wartość kaloryczną.
  • Może być używany do przygotowania potraw w szerokim zakresie temperatur.
  • W organizmie ksylitol przetwarzany jest z niewielkim udziałem insuliny, wskutek czego posiada znacznie niższy indeks glikemiczny niż zwykły cukier.
  • Spożywanie potraw lub napojów słodzonych ksylitolem powoduje mniejszy wzrost poziomu glukozy po posiłku, niż w przypadku słodzenia cukrem.
  • Spożywanie potraw zawierających ksylitol pomaga w zachowaniu mineralizacji zębów.
  • Korzystne efekty można zaobserwować po 3 miesiącach stosowania 15 g produktu dziennie.

Przeznaczenie

Ksylitol stosuje się do słodzenia potraw i napojów, zamiast cukru.

Sposób użycia

  • Ksylitol powinno się wprowadzać do diety stopniowo, zaczynając od małych ilości.
  • Zbyt duże spożycie za pierwszym razem może skutkować lekkim rozwolnieniem.
  • Zaleca się stosować do 15 g ksylolitu dziennie (ok. 3 łyżeczki).

Przeciwwskazania i środki ostrożności

  • Nie zaleca się podawania ksylolitu małym dzieciom ze względu na niedojrzałość ich układu trawiennego.
  • Nadmierne spożycie może mieć efekt przeczyszczający.
  • Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
  • Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy tryb życia.
  • Przechowywać w temperaturze pokojowej.
  • Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Cechy produktu

Polecane artykuły
  • Słodki smak nie jest zarezerwowany tylko dla cukrów takich jak glukoza, fruktoza czy sacharoza. Istnieją setki substancji pochodzenia naturalnego i syntetycznego, które są słodkie. Wszystkie zaliczamy do substancji słodzących. Co ciekawe, słodki smak charakteryzuje nie tylko związki zaliczane do substancji organicznych (zbudowanych w większości z węgla, wodoru i tlenu). Również związki nieorganiczne, np. sole berylu i ołowiu, wywołują podobne doznania zmysłowe. Jednak należy pamiętać, że są silnie trujące i pod żadnym pozorem nie powinny być spożywane.

  • Sukraloza wykazuje słodkość 300-800 razy większą od sacharozy, posiada też równie dobrą stabilność w wysokich temperaturach co pozwala na jej użycie np. w wypiekach. Teoretycznie nie przynosi szkody ludzkiemu organizmowi – podobnie jak pozostałe słodziki, należy do jednych z najlepiej przebadanych substancji dodatkowych do żywności. Czy istnieją jednak jakieś przeciwwskazania oraz negatywne działanie sukralozy?

  • Równie słodki co cukier w cukierniczce, choć z nieco chłodnym, orzeźwiającym wykończeniem. W dodatku działa… przeciwpróchniczo i tylko nieznacznie podnosi poziom glukozy we krwi – czego chcieć więcej od słodzidła?

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi
Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Umów E-Wizytę
Przeziębienie?
Umów e-wizytę!
Umów e-wizytę
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij