Len mielony, 200 g

ziele

7,19 zł
3,60 zł / 100 g

Produkt chwilowo niedostępny

Powiadom o dostępności

Formy dostawy dla tego produktu

Opcja niedostępna? Sprawdź dlaczego

O produkcie

Pokaż wszystkie produkty LEN MIELONY

Producent

INSTYTUT WLOKIEN NATURALNYCH I ROSLIN ZIELARSKICH
Wojska Polskiego 71B
Poznań

Opis

Preparat stanowi uzupełnienie codziennej diety w błonnik.

Składniki

Odtłuszczone nasiona lnu.

Wartość odżywcza 1 łyżeczka (4 g) dzienna porcja 3 łyżeczki (12 g)
Białko 1,60 g 4,80 g
Tłuszcz 0,36 g 1,08 g
Węglowodany 0,12 g 0,36 g
Błonnik pokarmowy 1,44 g 4,32 g
Sód 0,002 g 0,006 g
Wartość energetyczna 10,12 kcal (42,56 KJ) 30,36 kcal (127,7 KJ)

Masa netto

200 g

Właściwości składników

Błonnik lnu mielonego zawiera około 30% łatwo pęczniejących, żelujących w wodzie śluzów. Osłaniają one łagodzącym żelem ściany przewodu pokarmowego chroniąc je przed podrażnieniem i działaniem czynników szkodliwych. Pęczniejący błonnik lniany znosi uczucie głodu, zapewnia lepszy poślizg treści pokarmowej, przyspiesza pracę jelit, zmiękcza stolec, ułatwia wypróżnianie.  Zmniejsza wchłanianie cholesterolu.

Lignany, kwas fenolowy i flawonoidy mają działanie antyoksydacyjne, chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Antyoksydanty te są wkomponowane w strukturę błonnika lnianego i są z nim powiązane, co dodatkowo wzmacnia korzystne działanie lnu mielonego. Białko lnu jest jednym z najbardziej wartościowych biologicznych białek roślinnych. Jest lekkostrawne i bogate w aminokwasy egzogenne, czyli niezbędne, których ustrój człowieka nie wytwarza i dlatego muszą być one dostarczane z pożywienia. Białko lnu nie zawiera glutenu. Len mielony zawiera mniej tłuszczu niż tradycyjne siemię lnu, dzięki czemu jest znacznie mniej kaloryczny i pozbawiony oleistego posmaku.

Wspomaganie naturalnych funkcji trawiennych i ułatwienie usuwania z organizmu toksyn.

Zalecane dzienne spożycie

1 łyżeczkę lnu mielonego (4 g) zalać około 1/2 szklanki gorącej wody, po czym odstawić na kilka minut kilkakrotnie mieszając do zgęstnienia i uzyskania śluzowatej konsystencji kleiku.
Spożywać 2-3 razy dziennie, najlepiej 1/2- 1 godziny przed posiłkiem.
Smak kleiku można urozmaicać w zależności od upodobań i zaleceń dietetycznych np. dodatkiem mleka, soków, lekkiego rosołu, płatków śniadaniowych, miodu, lekko posolić lub posłodzić.
Korzystny jest dodatek produktów mlecznych, które idealnie uzupełniają kompozycję aminokwasów lnu.

Ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa

  • Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
  • Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy tryb życia.
  • Suplement diety nie może być stosowany jak substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
  • Przechowywać w temperaturze pokojowej.
  • Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Cechy produktu

  • Główny składnik
Polecane artykuły
  • Krwawe wymioty mogą mieć wiele przyczyn – od niegroźnego podrażnienia błony śluzowej żołądka, aż po zagrażające życiu pęknięcie żylaków przełyku. Śladowe krwawienie może pochodzić z jamy ustnej, nosa, gardła, krtani, przełyku czy żołądka. Pojedynczy epizod niewielkiej ilości krwi w wymiotach nie musi budzić niepokoju, natomiast jeśli sytuacja się powtarza lub ilość krwi jest znaczna, konieczna będzie pilna konsultacja specjalistyczna. Czym zatem jest spowodowane wymiotowanie krwią? Czy jest groźne?

  • Badania mogą prowadzić do potencjalnych nowych sposobów przewidywania i zapobiegania udarom w przypadku młodych osób. Według nowych ustaleń naukowych, dzięki grupie krwi istnieje szansa przewidzenia ryzyka wystąpienia udaru mózgu jeszcze przed 60. rokiem życia.

  • Siemię lniane, czyli nasiona lnu pospolitego, to niewielkie ziarenka o brązowej lub lekko złotej barwie. Z powodu wielu właściwości prozdrowotnych zaliczane są do superfoods – wykorzystywane są we wspomagającym leczeniu wielu schorzeń, np. układu pokarmowego czy sercowo–naczyniowego, mają także pozytywne działanie na włosy oraz skórę. Jakie są właściwości siemienia lnianego? Jak przygotować siemię lniane?

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi
Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Umów E-Wizytę
Przeziębienie?
Umów e-wizytę!
Umów e-wizytę
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij